Световният шампион Макс Верстапен ще започне от първа позиция в спринтовото състезание за Гран при на Австрия във Формула 1. Лидерът в генералното класиране при пилотите изпревари двамата пилоти на Ферари и направи най-добра обиколка за 1:04.984 минути на пистата "Ред Бул Ринг".

Нидерландецът отново се радваше на подкрепа от страна на своите сънародници и беше с 0.029 секунди по-бърз от Шарл льо Клер. Карлос Сайнс, който победи във Великобритания преди по-малко от седмица, се нареди трети на 0.082 секунди след пилота на "Ред Бул".

Шампионът от миналия сезон Верстапен има 34 точки аванс в генералното класиране пред своя съотборник Серхио Перес, който остана четвърти в квалификацията в Австрия.

"Щастлив съм с първата позиция, но утре и в неделя трябва да взема точките. Имаме невероятен болид. Вярвам в него, но в състезанието може да се случи абсолютно всичко", коментира Макс Верстапен.   

Отборът на Мерцедес имаше отчайващо представяне, когато бившият носител на титлата Люис Хамилтън катастрофира в завой номер седем, а след това и съотборникът му Джордж Ръсел претърпя инцидент на пистата.  

Хамилтън ще започне от десета позиция в събота, докато Ръсел остана на пето място.