Свидетел на трагичното състезание по мотокрос в Зарнещи (Румъния), което отне живота на 22-годишния шампион от Дупница Добромир Добрев, направи ужасяващи разкрития за случилото се в неделя. През тялото на загиналия българин са минали три мотора, което по-рано ви съобщихме. Румънски участник в състезанието признал, че степенката на мотора му е минала през главата на Добромир. Шокиращите разкрития направи синът на дупничанина Светлозар Васев - Любомир, който е бил на метри от трагедията. Светлозар говори пред „Струма” за жестоката смърт на Добромир Добрев.

"След инцидента детето беше живо. Видях какво се случва, катереше нагоре и падна. Големият прах на пистата не позволяваше да се вижда какво става. Моят син Любомир е бил на метри зад Добромир Добрев, той е видял как трима мотористи минават през тялото на Дени, а румънски състезател си призна, че със степенката на мотора е минал през главата му. Много добро момче беше Дени, на мравката път правеше.

На мястото на състезанието имаше частен хеликоптер на богаташ от Румъния, детето му се състезаваше и той кръжеше с хеликоптера отгоре, за да го наблюдава. Имах 1300 евро в джоба, хвърлих ги на земята и казах на италиански, тъй като български никой не разбираше, а аз не владея английски, че тези пари ги давам за хеликоптера да закара веднага Добромир до най-близката болница, която се намира в град Брашов. Отказа ми с мотива, че му е забранено да лети до Брашов.

hel.jpg

Аз съм 97 процента инвалид и не мога да се движа пеша, с микробуса, с който закарах моторите и състезателите в Румъния - сина ми Любомир Васев и Добромир Добрев, минах през пистата, за да стигна по-бързо до мястото на инцидента. Румънски жандармеристи се опитаха да ме арестуват, но като разбраха, че съм близък на пострадалия, ме оставиха. През това време дойде линейка.

Беше направен сърдечен масаж на Добромир и му беше сложена система. Линейката тръгна, аз с микробуса тръгнах по нея. Понеже пътят е неравен, линейката отскачаше на 50 сантиметра от земята, и аз след нея, изгубих посоката.

През това време звънях на Богдан Николов, председателя на федерацията, който ми каза, че линейката кара Добромир за регионална болница в Брашов. Стигнах в града и звъня отново на Богдан Николов, който ми каза, че линейката не е пътувала за Брашов, а е закарала Добромир в местната Спешна помощ, където има само един лекар и три медицински сестри.

Момчето е починало по пътя за Спешния център, но Богдан Николов незнайно защо по телефона ми казваше, че лекарите се борят за живота му, при положение че болницата, в която се намира Спешният център, където беше Добромир, е заключена, и да беше оцелял жив дотам, нямаше кой да му даде адекватна помощ.

Богдан Николов непрекъснато ме лъжеше по телефона, веднъж ми казваше, че лекарите се борят за живота на Добромир Добрев, тъй като той е зле, в следващия момент казва: „Съжалявам, почина”. До последно той ни лъжеше и ние - аз и съпругата ми, която беше с мен, не знаехме какво се случва, не знаехме каква е истината. Отидох до Спешния център, но там хлопнаха вратата пред мене и никой не ми каза какво става.

Не си спомням вече кой ми потвърди смъртта на Добромир, бях много разстроен. На място пристигнаха и жандармеристи, които да разследват случая. Интересното е защо Богдан Николов е взел каската на Добромир, а тя трябваше да се ползва от жандармеристите за веществено доказателство. Не зная дали я е занесал в жандармерията в Румъния.

Обадих се на родителите на Добромир - Албена и Стефан Добреви, за да съобщя за смъртта на сина им. Тогава Албена и синът й Кристиян тръгнаха веднага за Румъния. С тях от години покрай децата ни сме приятели. Албена и синът й Кристиян са стигнали до Спешния център, където е оставено тялото на Добромир, но не са им дали да го видят. Те се връщат обратно, вече са в Дупница. Аз имам съмнение, че може би органите на Добромир са взети от румънски лекари за донор, защото той беше здраво и жилаво дете, разказа през сълзи, потресен от нещастния инцидент, Светлозар Васев.

В Румъния е направена аутопсия, очакваше се тялото на Добромир да бъде докарано снощи. Погребението ще бъде днес, 21 май, от 17 часа.

Просълзен и разстроен, Светлозар Васев продължи разказа си:

Никой от федерацията не ни помогна с нищо. Всичко финансираме ние, родителите. Само за трите дни престой в Румъния платихме по 1200 евро за децата си - за нощувка, храна и пътни. Там беше и Богдан Николов, но не знам в качеството си на какъв. От България имаше около 90 състезатели, които всички сами си поемаха разноските.

Федерацията по мотокрос пере пари и отчита дейност, никой не ни помага, а на международни състезания винаги идва Богдан Николов, който в България се хвали с постиженията на състезателите. Момчетата, които се класират на първите три места, са деца на заможни родители, които могат да си позволят да ги издържат в този скъп спорт. Аз и съпругата ми се занимаваме с внос и продажба на мотоциклети, за да издържаме семейството и да може синът ни да ходи по състезания.

Аз като инвалид взимам 175 лева пенсия, от тези пари преди около месец заделих 100 лева, за да платя лиценза на клуба в Дупница, иначе не можем да ходим по състезания. Родителите на Добромир Добрев и брат му Кристиян работят в автокъщата и автосервиза в Джерман, за да могат да се издържат и да издържат спорта на Добромир, който беше една от надеждите на България.

Пистата, на която загина Добромир Добрев в Румъния, е частна, не беше добре обработена, но имам чувството, че нещо се прикрива. Имам чувството, че и Богдан Николов прикрива нещо, тъй като до последно, както казах, ни лъжеше - жив е Добромир, не е жив Добромир. Но ще му търся отговорност.

Добромир Добрев е починал от тежка черепно-мозъчна травма, има три премазани прешлена на гръбначния стълб. Каишката на каската е прерязала трахеята и важна артерия, съобщи Светлозар Васев.

След смъртта на дупничанина родителите на всички 120 участници в мотокроса се надигнали срещу организаторите на състезанието, тъй като пистата не е била обработвана с вода, всичко било в мъгла, не се е виждало нищо. От България участниците са били 90.

Виновни са и управляващите в Дупница, на които от години се моля да помогнат да направим трасе в землището на село Пиперево, община Дупница, където да тренират състезателите. Единствен Атанас Янев като кмет ни отпусна багер, аз търсих багерист и зареждах горивото, тогава пострадах жестоко при катастрофа и 2 години не можех да изляза от вкъщи, бях изпаднал и в тежка кома. Не само федерацията, но и на местно ниво никой не подпомага този спорт. А едно прекрасно момче загина, отиде си само на 23 години."

Наш шампион по мотокрос се преби зверски в Румъния

ШОК! Издъхна 22-годишният шампион по мотокрос на път за болницата

Три мотора минали през тялото на шампиона от Дупница



http://static.blitz.bg/documents/thumbnails/640/201305/20130519.tlrghrlvjt.jpg