България е готова с организацията за предстоящото 42-о рали България, което тази година ще бъде кръг от европейския шампионат по автомобилизъм, съобщи спортният министър Свилен Нейков. Стартът ще бъде даден на 8 юли в Боровец, а самото състезание ще продължи до 11 юли.

“Предстои 42-ото издание на най-голямото рали в България. Готови сме да поемем това домакинство и да се представим отлично, както беше в кръга от световния шампионат миналата година. Рали България носи престиж за страната и я популяризира като туристическа дестинация", заяви Нейков.

“Тази година рали България ще включва 10 специални отсечки, разпределени при шест в първия официален ден и четири във втория. Дистанцията, която ще покрият пилотите, е 258 (164+94) състезателни километра и 775 (471+304) километра общо. Пилотите ще преминат през Траянови врата, Любница, Сестримо, Мухово, Славовица и други точки на страната. Организацията по самото рали струва около 600 хиляди лева, което представлява минималната сума”, съобщи председателят на Българската асоциация по автомобилен спорт Георги Янакиев. Той добави, че само МВР иска 110 хиляди лева за охрана и 60 хиляди за пожарни, а медицинските услуги възлизат на около 30 хиляди лева.

Министерство на физическото възпитание и спорта ще покрие близо половината от средствата за организацията. Нейков поясни, че тази сума е около 250 хиляди лева.

“За разлика от минали години сервизният парк няма да бъде в Долна Баня, а в Самоков в близост до централния път”, съобщи директорът на ралито Камен Михайлов. Там ще бъдат разположени сервизните, състезателните автомобили и боксовете и ще се извършва техническият преглед./БЛИЦ