Роден преди 22 години в Баликлеър, Северна Ирландия, Джонатан Рей от ранно детство е обграден от мотоциклетни състезатели. Неговите баща и дядо са професионални пистови пилоти, но Джонатан първоначално се влюбва в кросовите надпревари. На 10 години Рей става втори в британския мотокрос шампионат в клас 60сс. След много усилия, Юджийн и Майкъл Лаверти убеждават Джони, че пистовите състезания не са толкова скучни, колкото той смята и след дълго колебание ирландецът се пуска в шампионата на Острова в клас 125сс.

Постепено бъдещият шампион се издига във Великобритания и става вицешампион в Британския Супербайк Шампионат през 2007г. През септември на същата година Рей подписва тригодишен договор със семейство Тен Кате, в който се гарантира, че Джони ще прекара първата година от контракта в Суперспорт и следващите две в Световния Супербайк Шампионат.

След нелеп сблъсък с Робин Хармс в Маникур, шансовете за титлата в Суперспорт пропаднаха, но все пак Рей зае гарантираното си място в Супербайк за тази година и след трудно начало заради множество проблеми на мотоциклетите Хонда, от състезанието в Монца сезонът се обърна в позитивна посока за ирландеца. В Киалами той спечели първия си подиум, завършвайки втори, но най-доброто тепърва предстоеше.

Пълният текст на анализа може да прочетете - ТУК