След двегодишно прекъсване Silk Way Rally се завръща на световната оф-роуд сцена и в състезанието отново ще има български екипаж - Петър Ценков и Иван Маринов с Опел Антара RR T1. Завръщането на уникалната надпревара бе обявено още миналата година. Още тогава стана ясно, че "Пътят на коприната" хвърля директно ръкавицата на „Дакар” с новия си формат – 15 състезателни дни с трасе от Москва до Пекин.

Петър Ценков и Иван Маринов дадоха специална пресконференция в Пресклуб „България” и разкриха подробности за маршрута и подготовката си за това уникално състезание.

Шестото издание на Silk Way Rally ще стартира на 9 юли от Червения площад в Москва. След 15 състезателни дни и тежки близо 10 000 километра, от които планирани 5000 км специални етапи, през Русия, Казахстан и Китай, участниците ще финишират в китайската столица на 24 юли. Трасето ще се опита да следва древния маршрут по Пътя на коприната. Планираният почивен ден е на 16 юли в Казахстан.

Общо 120 машини ще застанат на старта на Червения площад в Москва - 95 автомобила и 25 камиона. Освен Ценков и Маринов, на старта на Silk Way Rally 2016 ще видим много от големите имена в света на рали-рейда като пилотите на Пежо Стефан Петерханзел (победител от последния „Дакар”), Себастиан Льоб и Сирил Депре; звездите на Мини Язид Ал Раджи и Хари Хънт, победителят от Balkan Offroad Rallye Раз Хайман, опитния унгарец Балаж Жалай и куп силни руски и китайски пилоти. Малко по-спокойна ще е ситуацията при камионите, където като едноличен лидер се очертава тимът на Камаз с 4 машини, като освен добре познатите пилоти Айрат Мардеев, Антон Шибалов и Дмитри Сотников, пилот на руски камион ще е и китаецът Ху Хонгнинг. Освен тях свои машини на старта пускат МАЗ, Tatra и Hino.

Петър Ценков и Иван Маринов са двукратни участници в евроазиатската надпревара. Българите дебютираха в Silk Way през 2012 г. с първата версия на Опел Антара с по-маломощния 3,2-литров двигател. При дебюта си, нашите момчета се класираха на 23-о място, а година по-късно, вече с по-мощната машина, с която дебютираха и в Рали „Дакар”, успяха да стигнат до историческото десето място на финала в Русия, нареждайки се в световния елит на частните рали-рейд отбори.

Петър Ценков обясни в Пресклуб "България", че в момента приключва подготовката на екипа на Rallyraid.bg за 15-дневния маратон. Автомобилът е минал пълна ревизия, като се правят и някои подобрения, които да помогнат за успешното финиширане. Една от интересните за нас иновации е поставянето на климатична система, която се оказва жизненоважно средство за оцеляване в огромните жеги на степите и пустините в континентална Азия.

„Състезанието ще бъде тежко, но за сметка на това дълго”, демонстрира  чувство за хумор Иван Маринов и уточни, че целият екип е подготвен отлично за трудното изпитание.

Директор на организационния екип на Silk Way Rally 2016 е легендарният "цар на пустинята" Владимир Чагин - седемкратен победител в рали "Дакар" и рекордьор по етапни победи в един - единствен клас. Негов заместник е Фредерик Лекиан, който е изпълнявал същата длъжност и в "Дакар". Спортен съветник и отговорник за комуникациите със състезателите е легендарният френски скиор и победител в "Дакар" през 2006 година Люк Алфон.