Екипажът Тихомир Стратиев и Добрин Борисов с автомобил Пежо 208 R2 завърши на първа позиция в първият ден от Рали Твърдица-Елена. След общо 30 състезателни километра двамата водят с аванс то 12,3 секунди пред своите, преследвачи записвайки и две ключови етапни победи.

На второ място е екипажът на Мирослав Ангелов/Недялко Сивов (Пежо 208 R2). Въпреки че бяха подготвени с гуми за мокро, на 2 километра след старта екипажът се завъртя, като за радост се размина с минимални щети по автомобила. На 12,3 секунди зад тях завърши третият екипаж с автомобил Пежо 208 R2 Григор Григоров/Даниел Миленков.

Лидер в RC3 след първият ден е екипажът на Станислав Владимиров и Чавдар Събев с Опел Астра. Зад тях с изоставане от около 1 минута се намират Антон Титов/Динко Георгиев, а трети са Христо Атанасов/Марин Иванов.

Младият Денис Станчовски (Хюндай i20) с навигатор Младен Карчев завърши първият ден като водач в класирането на RC5. Пилотът от „Хюндай Рейсинг Трофи“ изненада абсолютно всички в този клас с това си постижение. Зад тях на 4,1 секунди е екипажът на „Дианел Рейсинг“ Стефан Желязков/Иван Турлаков (Ситроен Саксо). Третото място е за още един сливенски екипаж в лицето на Павлин Русев/Дилян Дженков, също със Ситроен Саксо.