Екипът на "Уилямс" във Формула 1 обяви загуба от 5 млн. паунда (7.8 млн. щатски долара) преди облагане с данъци за 2012 г., като я оправда с прилагането на нова счетоводна политика.

Негативните резултати идват след излизането на печалба от 7.4 млн. паунда преди облагане година по-рано. Това е поредно разочарование за отбора, който все още няма спечелена точка от началото на сезона, пише “Монитор”.

От "Уилямс" побързаха да уточнят, че спада на печалбата и финансовата загуба се дължи на прилагането на нова счетоводна политика. От компанията заявиха, че бизнесът им "има здрави основи".

През миналата година отборът завърши на осмо място при конструкторите, като дори Пастор Малдонадо спечели първата победа за британците от 8 години насам.

"Остава ни още път до позицията, в която искаме да бъдем, но напредъкът ни спрямо предишни години е очевиден", заяви изпълнителният директор на екипа сър Франк Уилямс. В последно време компанията се стреми да разшири бизнеса си и в сфери извън Формула 1, но участието в шампионата остава основна част от оборота й, повишен с 22% до 127 млн. паунда за 2012 г.

"Уилямс" е получил допълнителни 9.4 млн. паунда от собственика на Формула 1 CVC Capital Partners за потвърденото си оставане в спорта. Тъй като тези средства трябва да бъдат върнати при оттегляне преди края на 2015 г., компанията не ги е вписала като приход в отчетите си. От екипа посочват именно този ход като причина за преминаването към загуба.

През 2011 г. отборът беше пуснат на борсата във Франкфурт, а през тази вече бившият изпълнителен директор Тото Волф обяви намерението да продаде 16-те си процента от акциите на компанията при своето преминаване в "Мерцедес".

Последната титла на "Уилямс" при пилоти и конструктори датира от 1997 г., когато канадецът Жак Вилньов изведе тима до върха.