Само един български отбор с двама състезатели ще вземе участие в най-трудното рали в света - Дакар. Машините АТВ на тима “Рали Рейд” вече са в Аржентина, а Петър Ценков и Младен Вачков тръгват до часове.

Надпреварата, която се организира от 33 години и в началото на този век бе преместена в Южна Америка, стартира в аржентинския град Мар дел Плата на 1 януари. Състезанието за първи път ще премине и през Перу, където в столицата Лима на 15-и ще бъде и финалът.

Ценков е първият българин, който успя да завърши Рали Дакар. Това стана в предишното издание на ралито. Тогава той бе в екип с Тодор Христов. Сега многократният републикански шампион в офроуда, който не завърши Дакар заради болезнено падане и счупени ребра, няма да пътува за Южна Америка.

42-годишният пилот не е успял да събере необходимата сума за участие в надпреварата заради икономическата криза.

“В тези времена все по-трудно се намират спонсори. Много ме е яд, че няма да участвам. Дано след година да бъда отново на Дакар”, сподели пред "24 часа" Христов, който продължава да се готви за други състезания с АТВ от международния календар. Заради безпаричието се отложи и женският ни дебют в Дакар. 34-годишната Зорница Тодорова трябваше да е в екип с Христов.

Дебют в Южна Америка ще направи бившият пилот от Формула 1 Йос Верстапен. Той ще кара камион "Даф" за екипа на X-Dakar-Team. Холандецът ще дели кабината си за две седмици с Чарли Готлиб.