Холандецът Макс Верстапен е засипван с похвали след победата си в Гран при на Мексико и според някои специалисти следващата година пилотът на Ред Бул ще сред кандидатите за световната титла.

„Верстапен е бъдещият звяр на Формула 1“, написа испанският вестник „Ас“ след страхотното представяне на холандеца в Мексико.

Пилотът на „червените бикове“ стигна до победата с впечатляващ маниер, след като не остави шанс нито на световния шампион Люис Хамилтън с Мерцедес, нито на Себастиан Фетел с Ферари. Хамилтън дори можеше да бъде задминат с обиколка от холандеца.

След колебливи изяви в началото на сезона Верстапен навлезе във форма и блести със силни резултати. Само седмица по-рано преди успеха му в Мексико той стигна от 18-а позиция на старта до второто място на финала в Гран при на САЩ.

Преди всичко повредите в двигателя на Рено и постоянните технически проблеми попречиха на Верстапен да запише повече от две победи в състезанията този сезон. Той все още има добри шансове за третото място в крайното класиране при пилотите, изоставайки с малко от пилота на Ферари Кими Райконен и този на Мерцедес Валтери Ботас, които този сезон разполага със значително по-добри болиди.

Въпреки всичко Верстапен поставя рекорд след рекорд. В Мексико той стана най-младият пилот за всички времена, спечелил дадено състезание в две поредни години. Той е най-младият с толкова много спечелени точки, най-младият на подиума, най-младият по брой обиколки, в които е водил, и най-младият победител. Малко не му достигна миналата събота да подобри рекорда на Фетел за най-млад пилот, спечелил първо място на стартовата решетка. Неговият колега в Ред Бул Даниел Рикардо му открадна полпозишъна в Мексико.  Ако Верстапен иска да подобри и това постижение, има на разположение само още два старта до края на сезона.

Един друг рекорд Верстапен със сигурност би искал да подобри с най-голямо удоволствие: за най-млад пилот за всички времена с шампионска титла във Формула 1. Фетел засега държи рекорда, след като през 2010 година триумфира на 23 години и 134 дни с болид на Ред Бул. За да подобри това постижение, Верстапен трябва да стане шампион в някоя от следващите две години, а класата му може да направи това реалност.

Надежда на Ред Бул дава и смяната на двигателите. От новия сезон австрийският тим ще замени Рено с мощта на Хонда, чийто двигатели дават добри резултати на братския тим на Ред Бул – Торо Росо.

От 2013 година Ред Бул чака нова титла, но с Верстапен в редиците си „червените бикове“ може да се надяват на подобна ера като тази с Фетел от 2010 до 2013 година с четири поредни шампионски трофея.

По материал на Щефан Шнюрле, sport1.de
Превод от немски: Георги Красимиров Георгев/БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА СЕЗОН 2018 НА ФОРМУЛА 1