Националните шампиони за 2014 година и победители в предишното издание на Рали "Стари столици" - Пламен Стайков/Рафи Кадир (Мицубиши Лансър Ево 9) спечелиха за трети път в четири поредни години класическото шуменско състезание. При мъгливо и влажно време и по скоростни етапи, които са силно наводнени от непрекъснатия дъжд от събота през нощта, двамата направиха невероятно оспорван дуел с любимците на местната публика Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Стари столици, Мицубиши Лансър Ево 9).

На финала Стайков/Кадир спечелиха с разлика от 13.4 секунди, след като в състезанието двамата взеха 6 етапни победи, а Сурилов и Здравков три, като в 5 от всички девет скоростни етапа разликата за победителя е била по-малко от секунда. Най-малка беше разликата между двата екипажа в етапа Ардашес 1, когато Сурилов победи с най-малката преднина от тези 5 отсечки - 0.3 секунди.

"Страхотно състезание. Беше много тежко, но и много интересно състезание в това толкова трудно за пилотиране трасе, направихме голяма битка с Мартин. Доволен съм, че въпреки дъждовното време край трасето имаше много публика", каза доволният Пламен Стайков.

Трети на 56.1 секунди от победителите изненадващо се класира сливенският екипаж на Булсим Дилян Станков/Младен Карчев (Рено Клио). Това стана възможно след драма, която се разигра само на 3 км от финала на състезанието, когато сливналиите Георги Василев/Стефан Добрев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) излязоха от трасето. От старта до финала двамата не направиха и един опит да атакуват челото, стараейки се по този начин да си гарантират, че заедно с третото място в Шумен ще си подпечатат титлата в генералното класиране за годината.

Първи от категорията на автомобилите с две задвижващи колела са Станков/Карчев, които на днес на два пъти си разменяха позициите си и в етапите, и в генералното класиране с варненците Боян Безус/Димо Бозуков (Рено Клио), изпреварени на финала от сливенчаните с 26.2 сек.Фактически двата екипажа спореха не само за овакантените трето и четвърто място в генералното класиране (отпадане на екипажа на Октан Рали Тим Антон Титов/Венци Мирчев, Мицубиши Лансър Ево 9), така и за първото място в клас RC4.

В клас RC3 първото място (6-и в общото подреждане) завършиха Емил Денев/Богомил Ненов (Мегапорт, Рено Клио), а в RC5 - Стефан Желязков/Иван Турлаков (Дианел Рейсинг, Ситроен Саксо).