Нико Розберг спечели Гран При на Китай във Формула 1, продължавайки страхотното си представяне. За германеца това е общо шеста поредна победа, като той триумфира и в трите старта до момента през сезон 2016, увеличавайки преднината си начело в класирането при пилотите.

Топ 3 на пистата "Шанхай" допълниха Себастиан Фетел (Ферари) и Даниел Квят (Ред Бул).

Стартиралият от последното място Люис Хамилтън, който имаше кошмарен уикенд в Китай, все пак успя да се изкачи до седмото място.

Началото на състезанието беше драматично и доста хаотично. Отличен старт направи Даниел Рикардо (Ред Бул), който успя да оглави колоната, изпреварвайки Нико Розберг. Зад тях двете Ферари-та се удариха в хаоса на първия завой. Наложи се Кими Райконен да се отбива до бокса за смяна на носа на болида му. В дъното на колоната пък Хамилтън остана без предно крило, което беше счупено след удар в болид на Заубер при опит да избегне отломки на трасето. Британецът също трябваше рано-рано да влиза в бокса, което драстично намали шансовете му за стигане до Топ 3, предвид многото проблеми, които съпътстваха участието му в Китай.

Припомняме, че Хамилтън стартира последен в Гран При на Китай. Още преди началото на квалификацията вчера пилотът на Мерцедес имаше наказание с пет места на старта заради смяна на скоростна кутия. Люис имаше проблем с двигателя, който Мерцедес се опитваха да оправят цял ден, но така и не успяха. Все пак Хамилтън излезе от гаража при разпределението на местата за стартовата решетка, но се оказа, че има проблем с хибридната система и не успя да запише обиколка за време, което го прати на последната позиция.

Заради драмата в началото се наложи излизането на кола за сигурност, докато пистата бъде почистена от отломките.

По времена на състезанието имаше честа размяна на позициите, заради влизането на пилотите в бокса, но Нико Розберг удържа преднината си и първото място. Вторият Фетел завърши с почти 38 секунди изоставане от германеца, за когото победата е общо 17-а в кариерата му във Формула 1.

Даниел Квят пък финишира на 45 секунди след Розберг. За руснака това е второ качване на подиума след Гран При на Унгария миналата година.

Четвъртото място в Китай зае Даниел Рикардо, следван от Кими Райконен - пети, Фелипе Маса и Люис Хамилтън. Топ 10 допълниха Марк Верстапен, Валтери Ботас и Карлос Сайнц - младши.

 Резултати, програма и класиране във Формула 1 - ТУК !!!