Пилотът на Ферари Шарл Льоклер спечели Гран при на САЩ във Формула 1. Скудерията постигна двоен успех на пистата в Остин, като втори остана другият пилот на Ферари Карлос Сайнс. Световният шампион Макс Ферстапен (Ред Бул) също се качи на подиума. Четири обиколки преди края той бе изпреварен от Ландо Норис с Макларън. Британецът първоначално се нареди трети, но после бе наказан с пет секунди и остана извън тройката.

Така, Макс Ферстапен увеличи аванса си пред Норис в генералното класиране и вече има преднина от 57 точки.

Ландо Норис тръгна много силно на старта, но още в първия завой Макс Ферстапен го затвори, като двамата почти излязоха от пистата. Шарл Льоклер с Ферари използва момента и от четвърта позиция поведе колоната. Норис пък остана едва четвърти на старта, като бе изпреварен и от Карлос Сайнс.

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън с Мерцедес пък още в третата обиколка излезе от пистата на 19-ия завой в чакъла и бе принуден да напусне състезанието.

В 19-ата обиколка Льоклер дръпна напред с преднина от повече от 8 секунди пред Ферстапен. Стартиралият с наказание Джордж Ръсел от Мерцедес пък бе наказан с още пет секунди, заради това, че е принудил финландеца Валтери Ботас да излезе извън пистата.

След 32-рата обиколка Шарл Льоклер продължи да води в класирането, следван от Карлос Сайнс и Макс Ферстапен. Френският пилот на Алпин Пиер Гасли пък също получи наказание от 5 секунди, а това се случи и с японеца Юки Цунода.

Започна голяма битка за третото място между Ферстапен и Норис, като британецът постоянно стопяваше разликата и тя падна под две секунди в 41-вата обиколка. Британецът продължи да атакува и в някои завои бе на 10 метра зад Ферстапен.

В 47-ата обиколка Ландо Норис опита атаки в няколко поредни завои, като двата болида бяха гума до гума, но Ферстапен избираше най-добрата линия и успя да се защити. Пет обиколки преди края на състезанието Норис успя в един завой да излезе пред Ферстапен, но нидерландецът бе в по-добрата позиция и в следващия завой си върна предимството. В края на 52-рата обиколка Норис все пак успя да изпревали световния шампион. Именно при това изпреварване Норис бе извън пистата, като след това не върна позицията на Ферстапен и стюардите разследваха ситуацията. Ландо Норис бе наказан с пет секунди за излизането и остана извън призовата тройка.