Мартин Чой спечели старта от европейския шампионат по мотоциклетизъм "Алпе Адрия" в Риека (Хърватия), четвърти кръг за сезона. Пилотът на BMW победи на тази писта за четвърти пореден път в кръг от надпреварата "Алпе Адрия" в клас SST 1000. Чой беше убедителен на трасето в Хърватия и изпревари с 8 секунди класиралия се на второ място пилот на домакините Дарио Хорват с Ямаха. Трети, на 10 секунди след българина, завърши Щефан Шрамел (Австрия, BMW).

Водачът в генералното класиране Михал Фила (Чехия, BMW) остана шести, на 22 секунди зад стартиралия от трета позиция Чой.

"Наистина съм изключително доволен от победата. След двете втори места и ужасното за мен състезание в Бърно, когато завърших девети, много исках да спечеля. Благодаря на целия екип за отличната работа. Теоретично дори мога да подобря миналогодишното си постижение от пет победи в европейския шампионат, но това не е важно. Целта ми е да защитя титлата си", заяви Чой след успеха в Риека.

Той вече е на само 11 точки зад Фила, който в Хърватия имаше аванс от 25 точки.

Мартин се закани да спечели състезанието в Риека веднага след като на 3 юни се класира втори на "Панонияринг" в Унгария. Пистата в Хърватия е специална за 28-годишния софиянец. През 2011 година той спечели на нея три състезания и подобри рекордите за най-бърза квалификационна и за най-бърза състезателна обиколка в своя клас.

Петият от общо деветте кръга на "Алпе Адрия" по календар е на 15 юли в Мост (Чехия). Преди това Чой ще кара във II кръг от Източноевропейския шампионат - на 24 юни на "Истанбулпарк" в Турция.