Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов записа най-доброто си постижение в квалификациите този сезон. Той се нареди на пето място в дъжда на пистата "Спа-Франкоршан" в Белгия.

Дебютантът на "ART Grand Prix" се представи отлично на мокрото и технично трасе и също като в Унгария преди седмица влезе в челото на класирането. В хода на квалификацията Цолов демонстрира скорост на лидерите в шампионата и беше сред най-бързите както на изцяло мокрото трасе, така и в края, когато пистата започна да изсъхва.

С време 2:22.517 минути в последната си обиколка българинът се класира пети и отбеляза сериозен прогрес в сравнение със свободната тренировка по-рано днес, в която завърши 14-и.

Най-бърз в квалификацията днес беше пилотът на Кампос Пепе Марти (Испания), който изпревари Цолов с 0.357 секунди. 

"Квалификацията се получи малко по-различна от тренировката, тъй като спря да вали", коментира Цолов.

"Знаех, че ми трябва силен втори сектор, за да мина напред. На изцяло мократа писта бях много бърз, като започна да изсъхва стана по-трудно за мен – трябваше да променя линиите в завоите, спирането за завоите. В последната обиколка беше много сухо, но събрах отделните сектори в една обиколка и се получи", добави талантливият пилот.

В спринтово състезание в събота българинът ще стартира осми, а на основната надпревара в неделя пети. Спринтовото състезание започва утре в 11:00 часа българско време, а основното – в 9:30 часа.