Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов даде специално интервю за БЛИЦ след победата си в спринтовото състезание в Монако. Това беше първата му победа в стартовете от сезона и първа в кариерата му във Формула 3.

- Здравей, Никола. Поздравления за победата. Това е голям успех за теб и за българския спорт. Имаше ли усещането, че нещо подобно може да се случи именно на легендарната писта в княжеството?
- Да, случилото се е наистина невероятно. Очаквах този уикенд да мине добре. Такава ми беше настройката преди състезанието, въпреки че квалификацията не мина според очакванията. Днес всичко се разви според плановете и успях да стигна до победата.

- Имаш подкрепата на състезателната академия на Алпин, а легендата Фернандо Алонсо е истински ментор за младите пилоти. Получи от него насоки преди състезанието и съответно поздравления след победата.
- Фернандо Алонсо винаги ми помага за всяко едно състезание. Вероятно неговата помощ много ми беше от полза, защото той е най-опитният пилот във Формула 1 в момента. Познава отлично трасето в Монако, което е тясно и стените са много близо до пистата. Когато разговарям с него, осъзнавам колко много мога да науча. Всяка негова помощ е безценна.

- Началото на сезона сякаш беше трудно за теб. Дано сега нещата тръгнат нагоре.
- Наистина е така. Беше трудно в първите кръгове, тъй като имахме трудности с настройката и износването на гумите. В последните седмици нещата си дойдоха на мястото и това се отрази на резултатите и днешната победа.

- Откакто премина във Формула 3 изглежда нещата не вървяха добре за теб. Мислиш ли, че дойде времето кариерата ти да потръгне?
- Бях в трудна част от кариерата ми през последната година и половина. Надявам отсега да тръгне в по-добра насока. Тази победа беше добре дошла не само за мен, но и за всички в отбора.

- Каква е целта ти до края на сезона, а и въобще в кариерата ти?
- Голямата ми амбиция, като на всеки автомобилен състезател, е да стигна до Формула 1. Колкото до сезона – искам да се представя колкото е възможно по-добре, за да се изкача едно стъпало по-нагоре. Да попадна в добър и конкурентен отбор във Формула 2, което е точно едно ниво под Формула 1.

- Има ли някакви индикации, че отбори от Формула 2 се интересуват от възможността да те привлекат?
- Все още сезонът е в началото си. Рано е да се каже, че има интерес от Формула 2, но нашите състезания постоянно се следят от специалистите. Ако те преценят, тогава ще ми изпратят покана.

- По какъв начин от академията на Алпин ти помагат за състезанията във Формула 3?
- Помагат ми във всеки един аспект. Гледат да съм възможно най-подготвен физически и технически. Всичко се наблюдава много стриктно. Освен това помагат и бюджетно, но постоянно се търсят и нови спонсори, за да може всичко да е на още по-добро ниво.

- Какво ти предстои в най-близко бъдеше през сезона?
- Утре има още едно състезание в Монако, а след това е стартът в Барселона. Нашият сезон върви паралелно с Формула 1. Познавам отлично пистата в Каталуня. Там ще бъдем с твърди гуми и това се надявам да ми помогне да бъда по-бърз.

- Какви са личните ти предпочитания за пистите? Какви предпочиташ – по-технични или по-бързи?
- По-бързите писти са ми по-приятни. При тях адреналинът е по-висок. Пистата в Монако също е хубава. Тук адреналинът също е висок, тъй като стените са по-близо до трасето и постоянно трябва да си нащрек, защото всяка грешка ще те извади от състезанието.

- Явно обичаш високия адреналин. Това означава ли, че обичаш рисковите маневри?
- Зависи от моментната ситуация. Понякога си струва да рискуваш. Всичко обаче трябва да е добре пресметнато, защото това е спорт с високи скорости и грешните решения може да имат сериозни последствия.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ