Българският пилот Ивайло Тученишки, за когото БЛИЦ първи разкри, че е загинал на място в Щатите при тежка катастрофа, е вдигнал колата на две гуми, след което се е забил в предпазната ограда. Това обясни президентът на пистата “Бътънуилоу” Лус Филипс. До него в БМВ-то е имало и друг човек, който е закаран с хеликоптер в болница. Българинът, който е известен като Иво Тучи, е загинал на място ден преди да стане на 46 години. Катастрофата става в неделя около 15 часа местно време, пише "24 часа".

“Излиза от есобразните завои, което е доста бърз сектор на пистата. Повдига две гуми от асфалта и най-вероятно е коригирал малко по-агресивно. Започва да се плъзга дълго и се разбива в оградата на завоя на залеза, както го наричаме”, обяснява Филипс.

По това време не е имало състезание. Ивайло е карал BMW M3 по времето, когато на пистата се канят частни пилоти, които искат да пробват колите си или да подобрят шофирането си. “Всички правим грешки, но тази е необяснима”, казва още Филипс. Според него това е едва третият фатален инцидент на тази писта за последните 20 години.

Разследването е поето от шерифа на окръг Кърн, където се намира трасето. Причината е, че това е частна собственост и не е на път, обясниха от транспортната полиция.

Тученишки_Льоб_1.jpg
* С легендата Себастиан Льоб.

Ивайло е наследник на една от най-“автомобилните” ни фамилии. Баща му Митко е един от най-добрите ни пилоти. Майка му Констанца Томова е може би сред най-известните дами, многократен шампион на България за жени, навигатор на топпилотите ни и европейски шампион за 1994 г.

Ивайло започва в картинга на 7 години, след което се мести и дебютира в раликроса на 18. Постоянно пътува с родителите си, където се обучава и като механик. Заминава за САЩ с приятелката си Мариела, когато той става на 21. Двамата са вече женени и имат двама близнаци, които са на 9 години.

Прави собствен сервиз за тунинговане главно на европейски автомобили, като първият е “Фолксваген”. По-късно към екипа му се присъединява и брат му Петър Фирмата му Renner Motorsport се появява през 2002 г. и бързо набира сериозна клиентела.

Започва да работи със “Субару”, като светкавично неговите автомобили започват да печелят скоростни състезания в Калифорния.

“Нашите коли са представени в различни публикации като European Car Magazine and Sport Compact Car. Наскоро започнахме да разработваме за писта BMW M3, който стана най-бързият автомобил на M-Fest за последните две години”, се казва в сайта на фирмата.

Приятели на Ивайло започнаха кампания за набиране на средства за обучението на двамата му близнаци в колеж. Само за ден са събрани над 25 000 долара, като те се надяват сумата да набъбне. Акцията е стартирана от един от служителите на фирмата.

“Дойдох при Иво като прост механик. Само за няколко години вече правя автомобили”, пише той в социалните мрежи.

Семейството на Ивайло живее в Шърмън Оукс, който е близо до Ингълууд, където се намира компанията на бившия ни пилот.

Екипът на Агенция БЛИЦ още веднъж изказва искрени съболезнования на семейството и близките на Ивайло Тученишки!


 
Публикувахте от Ivo Tuchi в 2 ноември 2015 г.



 
Публикувахте от Ivo Tuchi в 6 май 2015 г.