Себастиан Фетел беше наказан с три позиции заради препречването спрямо Карлос Сайнц-младши (Рено), което извърши в хода на съботната квалификация за Гран При на Австрия. Така вместо да бъде непосредствен зад двата болида на основния конкурент Мерцедес, германецът ще потегли от шестото място. Стартът е в 16:10 часа.

Инцидентът между Фетел и Сайнц се случи към края на втория етап от битката за позиции. Испанецът се бореше да постави бърза обиколка и беше на път да постигне най-добрия си резултат за следобеда. В даден момент пилотът на Рено застигна Ферарито на Фетел и трябваше да прави рискова маневра с излизане извън трасето, за да избегне удара. Въпреки случилото се, и двамата състезатели се добраха до Q3.

„В крайна сметка това не промени чак толкова много квалификацията ми”, коментира Сайнц, който ще стартира от деветото място. 

„Докара повреди по предното крило, което очевидно струва пари и труд, за да бъде поправено. Сега не знаем дали то ще продължи да работи по същия начин, както досега. Као цяло обаче квалификацията ми не бе много засегната”, добави Сайнц.

„Мисля, че Фетел просто не ме видя. Определено не го направи нарочно", каза още пилотът на Рено. 

Стюардите обаче решиха, че това, че Фетел не е бил предупреден по радиото не е извинение и приеха, че той не е трябвало да бъде на състезателната траектория след края на бързата му обиколка.

ВСИЧКО ЗА СЕЗОН 2018 НА ФОРМУЛА 1