Пилотът на Ред Бул Марк Уебър е категоричен, че сезонът във Формула 1 не трябва да е с повече от 18 състезания. Според него сегашният формат с 20 състезание поставя пилотите на ръба на физическите им възможности.

“На границата сме! Хората говорят за Наскар, където сезонът е от 36 кръга, но забравят, че те се провеждат само в една държава. А ние обикаляме цял свят. Достигаме върхова форма през февруари и трябва да я задържим до декември. Като през това време пътуваме в самолети, борим се с часова разлика и други подобни особености. Да, този режим е част от професията, аз съм го приел, но все пак е важно да се отчете, на какви натоварвания сме подложени”, коментира Уебър.

Той даде за пример близкото минало, когато титлата се решаваше в 16 старта.

“Тогава се правеха много тестове, които сега са забранени. Но по онова време повечето състезания бяха в Европа и това ни позволяваше да балансираме времето си. Сега повече пътуваме и работим в симулатори и по-малко се готвим на асфалт. Според мен сезонът трябва да е от 18 старта, като отново повечето да са на стария континент”, допълни австралиецът, който в момента се възстановява след операция на крака.