Пилотите и членовете на отборите от Формула 1 са заплашени от арест и солидна глоба, ако нарушат медицинския протокол заради COVID-19 за предстоящото Гран При на Унгария на пистата „Хунгароринг“ край Будапеща на 19 юли.

Особено строго е изискването за гражданите на Великобритания и другите държави, които не са членки на Европейския съюз. Те нямат право да напускат пистата или хотела по време на престоя си в Унгария. Като изключение се допуска само за придвижването им между двете точки.

Неспазването на тези изисквания може да доведе по попадане в затвора или до глоба от 15 000 евро. Ферари вече получи предупреждение от Формула 1, тъй като пилотът на отбора Шарл Льоклер се е прибрал в Монако между Гран При на Австрия и предстоящото днес състезание за Гран При на Щирия.

Двата старта се провеждат на пистата „Ред Бул Ринг“ край австрийския град Шпилберг. Заради вероятните проблеми на унгарска територия, шефовете на Формула 1 проучват възможността да проведат трето състезание в Австрия.

„Получих запитване дали пилотите ще приемат трето състезание на „Ред Бул Ринг“. Отговорих, че ако това е единственото подходящо трасе, то можем в Австрия да проведем и 10 старта. Цялото необходимо оборудване вече е тук. Да видим какво ще стане в следващите дни“, обяви Алекс Вурц, който шеф на синдиката на пилотите.