Българската надежда за спечелване на титла от еврошампионата по мотоциклетизъм "Алпе Адриа" - Мартин Чой, ще стартира пръв утре в Риека (Хърватия) в състезанието от VI кръг за сезона.

Със своето БМВ звездата на Prima Build Racing Team беше най-бърз в днешната квалификация в клас SST 1000, преминала при почти ураганен вятър.

Чой, който е лидер в генералното класиране след четири проведени (и едно отложено) състезания, постигна водещото време за обиколка – 1:29,4 мин. Местният идол Алдо Симонович, също с БМВ, е втори, с 1:29,6 мин, а зад него се нареждат Михал Фила (Чех, БМВ) с 1:30,2 и Андреас Меклау (Ав, Сузуки) – 1:30,9.

"Условията за каране бяха много тежки", заяви Чой след квалификацията.

"Вятърът направо щеше да захлупи мотора в земята. На изкачването от обратната страна на пистата машината едва вървеше, за разлика от спирането за първи завой. Там пък вятърът ми беше в гръб и имах чувството, че ще излетя. За капак, имах проблеми и със спирачките", добави още Чой.

За европейския шампионат Мартин е начело с 69 точки, следван от Меклау - 53, Михал Дробни (Чех, БМВ) – 50 и т.н. Българинът има две победи, а миналата неделя се класира трети на "Словакияринг" край Братислава.