Руският пилот Никита Мазепин няма да кара във Формула 1 през 2022 г. Той е уволнен от американския си тим Хаас. Според „Скай Германия“, причината е забраната, която Великобритания наложи на руснаци и беларуси да се състезават на територията на страната.

Санкцията е следствие на военната инвазия, която Русия и с помощта на Беларус осъществява на територията на Украйна. В началото на седмицата Международната асоциация по автомобилен спорт (FIA) позволи на Мазепин да се състезава под неутрален флаг през сезона.

От началото на военните действия на украинска територия, Хаас премина на изцяло бял външен вид на болидите си. Преди това те бяха украсени като руското знаме заради основния спонсор „Уралкали“.

Надписите на компанията също бяха премахнати. „Уралкали“ е собственост на Дмитри Мазепин, който е баща на Никита. Именно заради роднинската връзка руснакът стана пилот на Хаас. Мазепин-старши е един от най-богатите руснаци, а състоянието му се оценява от сп. „Форбс“ на повече от 1 милиард долара.

Счита се, че мястото на Никита Мазепин като съотборник на Мик Шумахер в Хаас ще бъде заето от друг пилот с известна във Формула 1 фамилия. Това е Пиетро Фитипалди. 25-годишният бразило-американец е внук на двукратния световен шампион във Формула 1 Емерсон Фитипалди. Пиетро вече има две състезания за Хаас, след като в края на 2020 г. участва в Гран При на Сахир и Гран При на Абу Даби.

 ОЩЕ ПО ТЕМАТА: СПОРТЪТ И ВОЙНАТА В УКРАЙНА