Тази неделя, 8 ноември, от 11:00 часа, паркингът на магазин IKEA в София за втори пореден път ще посрещне финала на второто издание на националния шампионат V1  V1 Челиндж България 2015. По този повод и първия рожден ден на „София Картинг Ринг“, организаторът и носител на правата на V1 Challenge Bulgaria – Тезджан Мустафов и собствениците на картинг писта „София Картинг Ринг“ – Ивайло Цонев и Йордан Върбицалиев организираха пресконференция. На събитието с тях присъстваха и пилоти на V1 Challenge Bulgaria – Григор Григоров, Симеон Донов и Павел Цонев.

V1 Challenge Bulgaria е единственото автомобилно състезание, което се провежда в София и то за втора поредна година. През първите пет кръга – с. Калояново, Велико Търново, Варна, Стара Загора и Благоевград, шампионатът събра публика от над 35 000 души - фенове на автомобилния спорт. Успоредно с втория сезон на надпреварата се проведоха и четири състезания за аматьори – V2 Challenge Bulgaria. През годината се организириха допълнително инициативи за обучаване на млади пилоти с Volkicars, както и тийм-билдинг събития. Общо мероприятията с мощните автомобили Volkicars за 2015 г. са 14.

„Искам да благодаря на всички собственици на клубове, които ни помогнаха в организацията на състезанието във всеки един град тази година. Аз съм носител на правата на шампионата, но без тяхната помощ нямаше как да направим събитията. Нашата цел е шампионатът да събира повече зрители и млади пилоти, които да показват уменията си зад волана. През този втори сезон, V1 Challenge стана още по-популярен и се радвам, че ние сме единственото състезание, което се провежда за втори път в София", коментира организаторът на V1 Challenge Bulgaria – Тезджан Мустафов.

Едни от най-активните пилоти на V1 Challenge Bulgaria, взели участие във всички състезания до момента - Григор Григоров, Симеон Донов и Павел Цонев също споделиха своите впечатления от втория сезон на шампионата.

„Нашата цел е да възвърнем спорта в България. Справяме се много добре и V1 Challenge е поредно доказателство за това. Участието ми в шампионата беше едно изключително предизвикателство за мен, много трудно, но същевременно с много приятни емоции. Досега не бях карал подобен автомобил, не съм карал на такова трасе в градовете. Всяко състезание беше различно само по себе си. Радвам се, че с момчетата успяхме да направим хубава битка в първите пет кръга и доказахме, че могат да се включат още по-опитни и бързи пилоти. В началото на сезона не тръгнах особено добре, но сега преди финала имам реални шансове да се боря за титлата. С нетърпение очаквам финала тази неделя, защото София е моят роден град и се чувствам на „домашно“ трасе“, коментира лидерът във временното класиране Григор Григоров.

„За мен V1 Challenge е едно страхотно състезание. Винаги съм харесвал едномарковите шампионати, защото това е единственият вариант да се видят пилотски умения. Volkicars са автомобили, които са достъпни за всички, които искат да се състезават. Призовавам всички, които смятат да рекламират продуктите си – да се насочат към V1. Това наистина е страхотно състезание“, каза вторият във временното класиране Симеон Донов.

„За мен V1 Challenge е наистина нещо ново и се случи неочаквано, в рамките на един ден. Моят приятел Симеон Донов ме покани да участвам и просто казах да. От малък съм голям фен на автомобилния спорт. Винаги съм ходил по състезания и мечтата ми беше един ден да седна зад волана на състезателния автомобил. Тръпката, емоцията и адреналинът са неописуеми. Трябва да се качиш на колата, за да разбереш наистина какво предлага Volkicar. Благодаря на Тезджан Мустафов за перфектната организация на шампионата. Надявам се да участвам занапред и да покажа на какво съм способен“, коментира Павел Цонев, който дебютира в шампионата тази година.

Финалът в неделя дава и началото на честването  на първата годишнина на „София Картинг Ринг“. Зрителите ще могат да видят картинг състезание с пилотите събрали най-много ранкинг точки във Faceracer (статистическа платформа за любителите на картинг). Официален старт на празничната седмица ще бъде даден на 9 ноември, когато започва и „Седмица на скоростта”, която ще позволи на всички посетители на „София Картинг Ринг“ да се възползват от преференциален достъп до високоадреналинното изживяване. Фаталният петък 13 предвещава още повече емоции и изненади за всички фенове на картинг спорта. 

„„София Картинг Ринг“ е единствената писта в България, която има детски картове, за деца от 6 до 12 годишна възраст. Сядайки в картинга, дори детето започва да мисли за състезание. Нашата писта е и първата в света, оборудвана с картове за големи RX8. Организираме и шампионати – спринт и ендуранс. Имаме възможност да събираме и хора, които да участват в състезания. Тази година стартира първият кръг от състезанията в спринта, а ендурънса стартира този месец. Така че ние имаме два шампионата, които ще приключат през май. Опитваме се да привличаме хора, които от тук, след това ще седнат зад волана на професионалния картинг, или V1 Challenge, или в друг автомобилен шампионат. Гарантирам, че трима човека, които са дошли да карат тук, през следващата година ще участват в нискобюджетен шампионат. Имаме амбицията следващата година да направим школа за деца, които след това да продължат пътя си в автомобилизма. Надявам се, че това място ще стане още по-хубаво и атрактивно“, сподели Йордан Върбицалиев - един от собствениците на картинг писта „София Картинг Ринг“.

По случай финалния кръг на V1 Challenge Bulgaria зрителите ще станат свидетели и на невероятна италианска гонка със състезателните автомобили Hyundai i20 Coupe R1, разработени специално за едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy. Шоуто ще бъде допълнено и от зрелищни дрифт демонстрации, stunt шоу с мотори и въртящи се Volkicar автомобили около Мис Автомобилизъм и нейната свита от красавици.
Поради големия зрителски интерес, за предстоящия трети сезон през 2016 г., организаторите ще проведат анкета сред феновете на V1 Challenge Bulgaria във Facebook в кои градове да се проведе шампионата догодина.

Програма на шести кръг на V1 Challenge Bulgaria, София
11:00 – 11:30 ч. – Тренировки Volkicar
11:30 – 12:00 ч. – Квалификации
12:00 – 12:10 ч. – ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ
13:00 – 13:30 ч. – Квалификации
12:10 – 12:30 ч. – FACERACER картинг състезание
12:30 – 12:50 ч. – Първо Volkicar състезание
12:50 – 13:00 ч. – Стънт шоу
13:00 – 13:20 ч. – Второ Volkicar състезание
13:20 – 13:40 ч. – Дрифт шоу
13:40 – 14:00 ч. – Трето Volkicar състезание
14:00 – 14:30 ч. – Дрифт и стънт шоу
14:30 – 14:40 ч. – Hyundai i20 Coupe R1 - италианско преследване
14:40 – 15:00 ч. – Четвърто Volkicar финално състезание
15:00 ч. – Официално награждаване