Преди началото на всеки сезон в Моto GP стискаме палци за равенство на силите и многобройни конкуренти за световната титла. Но историята показва, че когато двама пилоти воюват помежду си и в повечето случаи са с класа над останалите, то тези сезони се помнят най-добре. Особено когато войната е между двама съотборници.

За съжаление, в последните години мотоциклетният спорт не се е радвал на дуели в стил Сена/Прост, например. Дуън прекалено често бе много по-бърз от Кривие, а Роси често печелеше без конкуренция. Но 21 години след като светът на Формула 1 живееше и умираше с враждата между съотборниците в Макларън, феновете на Moto GP могат да се чувстват привилегировани от факта, че двамата най-бързи пилоти карат в един тим, разполагат с еднаква техника и ръцете им не са вързани от шефовете на отбора.
Валентино Роси и Хорхе Лоренсо са свободни да разиграват дуел след дуел, без намеса от бокса, а здравословните проблеми на Кейси Стоунър и намаляващите, но все още съществуващи, проблеми с байка на Дани Педроса създават впечатлението за доминация на Фиат Ямаха.

През миналата седмица Валентино Роси допусна елементарна грешка и се почувства като магаре. Отбелязвайки този факт с нова цветова схема на каската си, изобразяваща магарето от Шрек, Доктора се реваншира за издънката си по най-добрия начин - с доминантна победа пред родните фенове. През годините той винаги приемаше Муджело като домашно състезание, но географски това признание принадлежи на трасето в Мисано, намиращо се на десетина километра от Тавуля.

Целият анализ може да прочетете - ТУК!