Предложение за преработване на задвижващите системи за Формула 1, така че да се достигне мощност от 1000 конски сили, ще бъде разглеждано на следващата среща на Стратегическата група. То е резултат от събирането на представители на производителите на двигатели, които работят понастоящем в спорта. Смята се, че увеличаването на мощността ще направи болидите по-трудни за управление и от там – състезанията по-интересни за феновете.

Производителите на мотори и представителите на ФИА били благосклонно настроени към идеята. Дори да бъдат приети някакви промени обаче, те едва ли ще влязат в сила преди 2017 г. Председателят на борда на Мерцедес вече изрази мнение, че прекаленото бързане няма да е добро за спорта. Той не се противопоставя изцяло на новости в агрегатите, но според него те не бива да се случват толкова бързо.

Смята се, че достигането на мощност от порядъка на 1000 к.с. може да стане без пълно преконструиране на настоящите двигатели, които са V6 турбо. Говори се за увеличаване на горивния поток, по-високи обороти, малки промени в конструкцията и т.н. Идеята ще бъде разгледана от техническите директори на отборите по-късно през януари и ще бъде представена пред Стратегическата група на следващата й среща. Трябва да се уточни дали целта е просто достигане на определена мощност или трябва да се има предвид и звукът на системата.