В интернет пространството се появиха видео кадри от тежката катастрофа на Константин Маршавелов, за която БЛИЦ първи съобщи в неделя по обяд. Лидерът в шампионата на затворен маршрут при най-мощните автомобили, с Мицубиши Лансър Ево 10, претърпя инцидент на трасето в Русе. Колата му се заби в един от билбордовете край пистата. За разлика от случилото се в Бургас миналата седмица, този път никой нямаше вина за катастрофата. 

Както е известно, само дни многократният шампион Илия Царски също се заби в билборд, след като беше изблъскан от трасето от конкурента си Пламен Камбуров. Тогава двамата бяха дисквалифицирани от бургаската надпревара и я спечели именно Маршавелов, който обаче сега преживя нещо много неприятно, до голяма степен предизвикано от мокрото трасе под дъжда на русенската писта.

За щастие пилотът е добре след инцидента, а автомобилът му е тотална щета – потрошени са двигател, скоростна кутия, диференциал...

"Окей съм, нищо ми няма", каза пред RallyXpress пилотът на пловдивския клуб "К2 Рейсинг Тим" Константин Маршавелов.

След удара той сам се качва на пристигналата на мястото на инцидента линейка, за да бъде откаран за контролния медицински преглед.

Малко по-късно пловдивчанинът се върна в своя бокс и остана в буса на клуба до потеглянето на отбора от Русе.

"Да, валеше дъжд, но той не беше причината за удара", каза още пред RallyXpress Маршавелов.

"Дори излязох на трасето с нови гуми, но така и не успях да спра. Получи се аквапланинг. Не че дъждът бе много силен, а защото трасето е неравно и се образуват локви. Добре, че не ударихме човек. Колата обаче е тотална щета - двигател, скоростна кутия, диференциал...", добави състезателят, за когото това е първата катастрофа в пистовото първенство, в което той кара от есента на 2010 година.

Заради инцидента в Русе Маршавелов няма да може да използва до края на годината своето Мицубиши Лансър Ево 10, група "Макси", което според повечето технически експерти се смяташе за най-добре подготвения автомобил измежду всички в класа и групата на пистовото първенство на страната.

До края на сезона остават още два кръга – вторият старт на пловдивското трасе "Дракон" и още един старта, който по предварителните програми на националната федерация трябва да бъде на гръцката писта "Серес".