Роберт Кубица се завърна във Формула 1 след 2581 дни и кара новия болид на Уилямс на тестовете в Барселона. Полякът има договор с Уилямс за този сезон и ще бъде тест пилот в британския тим. За последно 33-годишният поляк взе участие в официални тестове на 3 февруари 2011 година, като тогава записа най-добро време за седмицата във Валенсия. След това той претърпя тежка катастрофа на рали. Този път той не записа най-добър резултат, но след 32 завъртени обиколки и с най-добро време от тях (1:21,495 минута) се нареди седми, изоставайки на две десети от петия Карлос Сайнц с Рено.

Първият пилот на Ферари Себастиан Фетел бе най-бърз във втория ден от тестовете на пистата „Каталуния”. Четирикратният световен шампион с Ред Бул завъртя най-бърза обиколка с новия болид на "черните кончета" и след 98 обиколки остави зад себе си пилота на шампионите от Мерцедес Валтери Ботас. Финландецът изостана от лидера на 0.303 секунди след 94 направени обиколки. Белгиецът Стофъл Вандоорн с Макларън е трети, на едва 0.652 секунди след Фетел при 37 направени обиколки. Макс Верстапен с Ред Бул остана четвърти с 67 обиколки.

Руснакът Сергей Сироткин, който измести Кубица от мястото на основен пилот в Уилямс преди сезона, завъртя най-бързата си обиколка за 1:21,822 минута и остана осми, следван от Естебан Окон с Форс Индия. Топ десет допълниха Шарл Леклер за тима на Заубер и Кевин Магнусен от Хаас.