Българският пилот Владимир Арабаджиев ще вземе участие в първите официални тестове на сериите GP2 Азия преди началото на новия сезон. Българинът ще кара редом с многократния шампион в световния рали шампионат (WRC) Себастиан Льоб следващата седмица на пистата "Херес" в Испания на 8 и 9 октомври.

На 8 октомври пловдивчанинът ще работи с отбора "Ди Пи Ар Рейсинг" (DPR), а ден по-късно в неговата кола ще седне и рали легендата Льоб. В последния ден от тестовете (9 октомври) Владо ще кара с колата на "Пикет Гран При". Отборът се ръководи от трикратния шампион във Формула 1 Нелсън Пикет. Това ще е вторият тест на Арабаджиев в GP2, след двата дни миналата година с екипа Супер Нова на пистата "Пол Рикар" във Франция.

Тази седмица Владо пътува до базите на двата тима във Венеция (Италия) и му бяха взети размери за седалката, информира Sportal. Тя ще бъде отлята със специлана смес и ще е готова за изпитанията в Испания. Целта на Арабаджиев е да кара в GP2 през новия сезон и да се доближи до мечтата си Формула 1. През последните две години Владо се състезава във Формула Мастър и записа многобройни успехи и победи.

На 23 и 24 октомври също ще има тестове в GP2 Азия, но в Абу Даби. На новата писта "Яс Марина" между 31 октомври и 01 ноември ще се проведе първото състезание от новия сезон, който е трети поред. Точно тогва на "Яс Марина" ще дебютират и пилотите от Формула 1 за последния кръг за 2009 г.

Основният шампионат GP2 се провежда в Европа и вече приключи. Шампион за 2009 година стана Нико Хюлкенберг, който се свързва за място в Уилямс във Формула 1 догодина. Болидите в GP2 са напълно еднакви с двигатели V8 с мощност от 580 к.с, а шаситата са на Далара. /БЛИЦ