Шесткратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън продължи доминацията си и ще стартира от първата позиция в неделното състезание за Гран При на Италия. Британецът беше най-бърз в квалификацията на "Монца", като с обиколка за 1:18.887 минути успя да спечели шестия си полпозишън през сезона и общо седми на тази писта.

Хамилтън също така постави рекорд за най-бързата квалификационна обиколка в историята на Формула 1. Средната му скорост за тази минута и 18 секунди беше 264 км/час. 

Британецът вече има общо 94 полпозишъна във Формула 1.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Второ време на "Монца" даде съотборникът му Валтери Ботас, който изостана само с +0.069 секунди. Третата позиция остана за Карлос Сайнс с Макларън, който направи отлична обиколка с великолепен трети сектор на пистата и изостана с +0.808 секунди.

Топ 10 допълниха Серхио Перес (Рейсинг Пойнт), Макс Верстапен (Ред Бул), Ландо Норис (Макларън), Даниел Рикардо (рено), Ланс Строл (Рейсинг Пойнт), Алекс Албон (Ред Бул) и Пиер Гасли (Алфа Таури). Двата болида на Ферари претърпяха голям провал, като не успяха да достигнат до финалния етап на квалификациите на "Монца" за първи път от 1984 година насам. Себастиан Фетел остана на 17-ата позиция, a съотборникът му Шарл Льоклер ще стартира 13-и. Надпреварата в неделя е от 16:10 часа.