Дисквалификацията на Крум Дончев в Рали Сливен е била неправомерна и той си връща отнетата му победа и всички спечелени точки за националния шампионат. Спортният трибунал към Българска федерация по автомобилен спорт отмени наказанието на пилота от 8 септември.

На днешното заседание беше разгледана жалбата на "Глобул Рали Тим" срещу декласирането на екипажа Крум Дончев/Петър Йорданов (Форд Фиеста R5) в Рали Сливен 2013 заради "нерегламентирано охлаждане на спирачките". Според получения от Техническата комисия на ФИА отговор: "Монтираните въздухопроводи са в съответствие с изискванията на група R5 и е разрешено монтирането на същите в хомологационните отвори в бронята на автомобила (според хомологационния фиш). Те могат да охлаждат само спомагателни устройства. От предоставената снимка се вижда, че хомологационният отвор на бронята и монтираният въздухопровод са насочени към съда на амортисьора, който е спомагателно устройство. Потокът не е насочен към спирачния диск или устройство и не може да достигне до частите на спирачната система по ефективен начин. Монтираният тръбопровод не може да бъде наречен "охлаждащ спирачките тръбопровод", т.е. този автомобил от съответната група има право да използва такива тръби, но само за да охлажда спомагателни устройства, в случая разширителния съд на амортисьора."

Отговорът на ФИА дава право на Спортния трибунал на БФАС да уважи жалбата на Дончев и Йорданов и да им бъде върната победата в надпреварата под Сините камъни.

Повече подробности и разяснения по темата отборът на "Глобул Рали Тим" ще предложи на пресконференция, която свиква в сряда.

С новото развитие по случая титлата в националния рали шампионат ще бъде решена в директен двубой между Димитър Илиев и Крум Дончев в последния кръг за сезона - Рали Стари столици, което ще се проведе на 5 и 6 октомври.