Българска федерация по автомобилни спортове (БФАС) ще организира 23-ото издание на Рали Вида този уикенд.

Тази година ралито, което е трети кръг от шампионата ще включва и етап край Белоградчишките скали, който ще се проведе в помощ на борбата на местната забележителност за издигането като едно от новите седем чудеса на света. Отсечката ще се превърне в традиционна.

Кметът на Белоградчик - Емил Цанков, който е член на организационния комитет на състезанието, заяви, че основната цел е успешното състезание и набирането на гласове за Белоградчишките скали. Из цяла видинска област вече са разлепени рекламни постери, а феновете на надпревара, които се очаква да бъдат около 15 хиляди, ще бъдат подканяни през цялото състезание да гласуват. Това може да се случи и на уебсайт new7wonders.com.

В петък пилотите ще започнат надпреварата в церемониален старт, а в събота ще се състои самото състезание. Организаторите обявиха, че до момента са записани 21 екипажа за началото на състезанието, но документи ще се приемат до техническата проверка преди самия старт. Броят на записалите се пилоти е доста по-нисък от предишните издания, но това е продиктувано от финансовата криза.

В Рали Вида един пилот ще се бори за най-голямата възможна награда - гражданство на град Видин. Това е Димитър Илиев, който е само на една победа от приемането на почетно гражданство. За него се изискват общо три успеха в ралито, което до този момент е постигал само Стоян Колев. Дори и да не спечели Димитър Илиев, организаторите обещаха да бъде връчена традиционната награда от цяло агне на пилота, който види първи карирания флаг. /БЛИЦ