Започнаха свободните тренировки в Европейския шампионат по Супермото, както и в Източноевропейския шампионат на писта за „Гран при България“ на трасето в Долна Митрополия, Плевен.

За Европейския шампионат по Супермото в класовете SM85 (85сс двутактови 150 четиритактови) и SM3 (125сс двутактови и 250 четиритактови) това ще бъде втория старт за годината.

Първият се проведе преди две седмици в Румъния, където българските състезатели завоюваха редица отличия. Хакан Халми (КТМ) триумфира в клас SM85, а на пистата в Долна Митрополия още 6-ма наши сънародници ще му бъдат конкуренция. За първи път в официално състезание в този клас на Супермото ще участва Кристиан Иванов, който е лидер в класирането на републиканския шампионат по мотокрос в клас МХ65.

В клас SM3 българите спечелиха второ и трето място в Румъния, чрез Ивелин Манев (Сузуки) и Борислав Стоименов (КТМ), които и в Плевен ще бъдат сред фаворитите за място на почетната стълбичка.

За почитателите на голямата кубатура на клас S OPEN (450cc), Ангел Караньотов (ТМ), Александър Георгиев (КТМ) и Янко Ташев (Хонда) ще покажат завидните си умения на българска земя в конкуренцията на останалите пилоти от източноевропейския шампионат по Супермото. Антонио Тодоров (КТМ) пък ще има възможността да участва в последното си състезание преди да се върне обратно в Холандия, където се е отдал на университетско обучение.

Тази неделя стартира и пистовият шампионат на Републиката, заедно с първия кръг на Източноевропейския шампионат в тази дисциплина. В клас SuperSport 600 сс, Бойко Божинов (Ямаха) отново застава на старта със сръбския ас Ненад Стоянович (Ямаха) и румънския шампион Йонел Паскота (Ямаха), но този път и Паскал Дичев (Ямаха) ще се намеси в борбата за подиума.

Клас SuperStock 1000 cc и този сезон ще бъде бойното поле на Мартин Чой (БМВ), който вече има четири старта за „Алпе Адриа“ шампионата. В отсъствието на Калин Кулев, за подиума в Плевен се е събрала сериозна редица от претенденти като Димитър Митов (Сузуки), Красен Кънчев (БМВ), Ивайло Леков (БМВ), Юнус Ерчелик (БМВ) и други, като това е гаранция за едно масивно преследване в предвидената състезателна дистанция от 40 километра (12 обиколки).

В класовете SBKS600 и SBKS1000 има подадени над 40 заявки за участие, което е предпоставка за изключително вълнуващи състезания. Част от програмата за този уикенд ще бъдат и класовете SP Junior и Скутери.

Официалните тренировки на състезанието са в събота, а стартовете, както обикновено, в неделя от 10:50 часа.

Въпреки падналия дъжд в последните дни пистата е в отлично състояние като пилотите се надяват през уикенда времето да бъде слънчево, а трасето сухо, за да могат да покажат максималните възможности на своите машини.

Утре и в неделя,  на трасето „Сен Жан Д`анжели“ във Франция, ще се проведат кръговете и от Европейския и Световния шампионат по мотокрос, където участие ще вземат – в клас до 125 cc на Европейския шампионат Майкъл Иванов – КТМ („Силвър екшън“) и в клас МХ2 на Световния шампионат Петър Петров – Ямаха („Кемеа рейсинг тийм“).