За първи път от 55 години Германия няма да домакинства на старт от календара на Формула 1 заради жажда за пари, пише „Билд”. Състезанието в страната се провеждаше по традиция по това време на годината на една от двете популярни писти „Хокенхайм” или „Нюрбургринг”. Този уикенд обаче вместо да гледат Себастиан Фетел с Ферари и пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Нико Розберг, немските фенове може би ще планират посещение на „Нюрбургринг” като туристи.

Основният виновник за отпадането на Германия от календара на най-престижния от моторните спортове не е Бърни Екълстоун, а неговият 59-годишен сънародник Доналд Макензи. Той е президент на компанията CVC, която държи търговските права върху Формула 1. Макензи изкупи 72% от тези права за 800 милиона евро от Бърни Екълстоун преди девет години и до днес е спечелил четворно повече пари. Компанията му се интересува единствено от парите, а не от спорта. От основаването си през 1981 година CVC има осъществени около 300 инвестиционни сделки за близо 80 милиарда евро. Само преди две седмици компанията закупи и парфюмерийната верига Douglas.

Големият шеф на CVC Макензи е ориентиран към парите и печалбите. Поради тази причина английският финансов гений реши да приеме 45 милиона евро от Азербайджан, където ще има състезание от Формула 1 следващия сезон, или 50 милиона евро от черноморския курорт Сочи за организирането на Гран при на Русия миналата година. В същото време от „Нюрбургринг” предложили само 10 милиона евро.