Президентът на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тод сподели, че би могло новите V6 турбо двигатели във Формула 1 да бъдат направени по-шумни, след като фенове и босове се оплакват от по-тихите двигатели този сезон.

„Естестевно, че звукът сега е друг и ако има някакъв проблем и тимовете са единодушни, можем да потърсим възможности да направим моторите по-шумни”, сподели Жан Тод пред италианската държавна телевизия RAI.

Преди седмица босът на Формула 1 Бърни Екълстоун също призова за по-шумни двигатели, след като се появиха критики, че сегашните двигатели издавали звуци като прахусмукачка, което не е типично за болидите в най-престижната моторна надпревара в света.

Жан Тод обаче е категорично против промяна на въведените от този сезон правила, според които пилотите се състезават с ограничено количество гориво в болидите си.

„Не искам състезание по пестене на гориво. Позволените 100 литра бяха предложение на отборите. За мен не е проблем, ако те искат да карат и с повече от това количество”, допълни Тод.