Легендарният президент на Международната автомобилна федерация (ФИА) и наставник на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер - Жан Тод, е на посещение в България по покана на Съюза на българските автомобилисти (СБА) по случай честването на 60-ата годишнина. Французинът вчера беше удостоен със званието "Доктор Хонорис Кауза" на Националната спортна академия "Васил Левски". Тази сутрин Тод гостува в студиото на bTV, където говори и издаде горещи новини за Шумахер. Именно Тод е сред най-близките на семейството на германеца и до ден-днешен продължава да го вижда, молейки се час по-скоро да се възстанови. 

Михаел Шумахер продължава да се възстановява след тежкия инцидент от края на 2013 година. Тогава Шуми падна при ски спускане, удари лошо главата си, а новините за здравословното му състояние и до днес са доста оскъдни. 

"Знаете, че го познавам от много години. Обичаше да бъде шампион на  света, обичаше новите предизвикателства", коментира в bTV Жан Тод, който беше директор на Ферари, когато Шумахер спечели пет от седемте си титли във Формула 1 в периода 2000-2004 година.

"Предизвикателството "Ферари" беше най-трудното и най-интересното. Имаше химия между нас, приятелството ни е огромно. Най-силният ни момент беше Гран При на Япония през 2000 година, когато вече знаехме, че ще бъдем шампииони. "Ферари" чакаше този момент от 21 години. Всички влюбени във Формула 1 си спомнят този миг, включително и българите", каза шефът на ФИА.

"Михаел е изключително скромен, много резервиран, тих и срамежлив. Скромен е, нищо, че е седемкратен световен шампион. Той има огромно сърце и много го обичам. Откакто се случи инцидента с него, се виждам често с него. Той и семейството му са страхотни, много ги обичам", сподели Тод, който беше помолен да издаде какво е здравословното състояние на Шумахер в момента. "Това е нещо лично и не искам да говоря за неговото състояние. Той продължава да се бори, боец е", каза Жан Тод.

"Аз продължавам да го прегръщам и целувам по този начин, както преди, както след победите ни", разказа легендарният французин.

"Синът му е много млад, много добро момче. Има голям проблем, защото носи изключително легендарна фамилия, това е тежест. И в днешно време трябва да го опазим сам да реши и да избере своя път", каза Тод за Шумахер-младши, който е тръгнал по пътя на баща си.