Няколко катастрофи белязаха тазгодишното издание на 500-те мили на Индианаполис. Най-зловещата от тях беше между Скот Диксън и Джей Хауърд. Двамата се сблъскаха на втория завой, а болидът на Диксън излетя във въздуха, преобърна се, падна върху предпазната ограда и избухна в пламъци. Пилотът обаче успя да се измъкне невредим от колата. Заради инцидента състезанието беше спряно за 25 минути.

Двукратният шампион на Формула 1 Фернандо Алонсо дебютира в състезанието и се представяше много добре. 36-годишният испанец пропусна Гран При на Монако в преследване на Тройната корона – победи в Монако, Индианаполис и на 24-те часа на Льо Ман. Той вече триумф по улиците на Монте Карло в кариерата си и преследваше хеттрик от победи в най-големите автомобилни състезания – нещо постигано само от Греъм Хил.

Състезанието в Индианаполис беше истинска лудост. Алонсо стартира от пета позиция. След кратка аклиматизация по трасето и няколко катастрофи той се озова на девето място. След това се придвижи до четвърта позиция, до трета, втора и дори поведе в състезанието. След 41 обиколки испанецът отново се върна на първото място и малко след това дойде катастрофата между Диксън и Хауърд.

В 60-ия тур на трасето стана нов инцидент. Конър Дейли се удари в стената и последваха жълти флагове. Надпреварата беше рестартирана в 76-ата обиколка, но само девет по-късно отново се появи кола за сигурност. Състезанието продължаваше с обрати в класирането, а след поредния рестарт Фернандо Алонсо се оказа 12-и. Той успя да се придвижи до седмо място, когато внезапно болидът му започна да пуши. Двигателят на „Хонда“ се счупи и пилотът от Формула 1 приключи участието си 21 обиколки преди края. Интересното е, че именно проблемите с двигателите на японската компания са причината за слабото представяне на Алонсо и Макларън във Формула 1 през последните години.

Малко след отпадането на 36-годишния испанец последва нова катастрофа, в която участваха пет болида. Битката за победата продължиха Такума Сато, Макс Чилтън и Хелио Кастроневес. Японецът се оказа с по-здравата психика. Той се откъсна две обиколки преди края и не позволи да бъде достигнат до края на състезанието. Това беше първата победа в Инди 500 за бившия пилот от Формула 1.

След края на надпреварата Фернандо Алонсо коментира представянето си пред телевизия ESPN: “Това беше най-доброто състезание в кариерата ми.“