Кметът Йордан Лечков и генералният секретар на Българската федерация по джудо Асен Коруджиев наградиха десетте най–добри спортисти на Сливен за 2009 година. От името на федерацията шефът на джудото у нас връчи специални плакети на Спортист № 1 на Сливен - световния шампион по самбо Данаил Дичев, личния му треньор Георги Велев, на кмета Йордан Лечков и специалиста в областта на спорта към Община Сливен Петър Русев.
“Когато разбрахме, че Данаил Дичев е избран за Спортист № 1 на Община Сливен, като федерация бяхме много щастливи. Признанието му е изключително заслужено. Въпреки младостта си, той е голям професионалист. Изцяло е отдаден на спорта и е с безспорни качества и голямо бъдеще. Неговият треньор Георги Велев е перфектен специалист и е най-големия работохолик от треньорите на България. Изказвам изключителна благодарност на кмета на града Йордан Лечков, който помага на спорта толкова колкото никъде другаде в България. Признание изказвам и на специалиста в областта на спорта към Община Сливен Петър Русев”, обяви на тържествената церемония Асен Коруджиев.
В десетката на най-добрите спортисти на Сливен се наредиха лекоатлетът Момчил Караилиев, който зае второто място в анкетата, а трети е съотборникът му Живко Петков. Следват щангистите Стефан Мацаров и Александър Димитров, състезателите по спортни танци Пламен Пенчев и Галина Велева, две седми места за Мариета Куцарова и Даниел Добрев – лека атлетика, Андриана Бънова - лека атлетика, Али Осман Салиев – двоен минибатут и Светослав Димитров – борба.
За най - добър треньор бе отличен Атанас Иванов, личен наставник на втория и третия в класацията.
Специални награди получиха и състезателите по спортно катерене и алпинизъм Радка Петкова, Минчо Петков и Станимир Желязков – всичките призьори в отделните кръгове за Световната купа по ледено катерене.
На награждаването на спортистите на Сливен присъства най-добрият джудист в България - бронзовият медалист от Олимпиадата в Атина Георги Георгиев, който е и шесткратен световен шампион по самбо.