ЯНУАРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Лионел Меси вдигна скандал на треньора Луис Енрике при загубата на Барселона с 0:1 като гост на Реал Сосиедад. Аржентинецът оспори тактиката на специалиста, след като Енрике остави Меси, Неймар, Даниел Алвес и Жерар Пике сред резервите.

ФЕВРУАРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Кристиано Роналдо си навлече гнева на медиите и феновете на Реал (Мадрид), след като организира бурно парти за рождения си ден само часове след загубата на „белия балет“ с 0:4 в градското дерби с Атлетико (Мадрид).
* Италианският Парма изпадна в изключително тежка финансова ситуация. Клубът удари дъното и кредиторите конфискуваха автобуса за играчите, които пътуваха с личните си автомобили за гостуването на Дженоа. Стадион „Енио Тардини“ остана без ток, а дори и треньорската скамейка беше конфискувана. Играчите пък сами трябваше да перат екипите си.
* Италианският национал Алесио Черчи вдигна скандал на треньора Филипо Индзаги, че го е пуснал само за последните четири минути при победата с 2:0 над Чезена. Двамата бяха разтървани от Адриано Галиани, а Индзаги отстрани Черчи от тренировка на отбора.
* Проблемите за Сеп Блатер започнаха в началото на годината. Швейцарецът беше обвинен от сп. „Шпигел“, че е манипулирал доклад за корупцията във ФИФА.
* Бившият футболист на Цървена звезда Предраг Станкович беше осъден на 9 години затвор и глобен с над 64 милиона евро заради трафик и търговия с наркотици.

81.jpgТЕНИС
* Южноафриканската легенда на тениса Боб Хюит получи трето обвинение за изнасилване в рамките на една година. Третото дойде само дни, след като носителят на 15 титли от Големия шлем, беше оправдан по друго обвинение за сексуално насилие. Този път Хюит беше осъден на шест години затвор.

МАРТ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Испанската прокуратура прецени, че има достатъчно доказателства, за да започне съдебно дело срещу президента на Барселона Хосеп Мария Бартомеу и предшественика му Сандро Росел заради данъчни нередности при трансфера на Неймар.
* Златан Ибрахимович избухна след загубата с 2:3 от Бордо и сравни съдията Лионел Джефредо „е**н задник“, а Франция нарече „лайняна държава“.
* Стивън Джерард получи директен червен картон по-малко от минута, след като се появи на терена като резерва при домакинската загуба на Ливърпул с 1:2 от Манчестър Юнайтед.
* Европейската квалификация между Черна гора и Русия в Подгорица беше прекратена, след като вратарят на гостите Игор Акинфеев беше ударен от хвърлен от трибуните факел.
* Бившият президент на Осасуна Мигел Арчанко и двама от бившите директори на клуба бяха арестувани заради уреждане на мачове от Примера дивисион.

АПРИЛ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Бившият национал на Малайзия Тана Сегар Синая беше осъден на две години затвор в Сингапур заради предлагане на подкуп в опит за уреждане на мач.

82.jpgБАСКЕТБОЛ
* Играчите на Атланта Хоукс Табо Сефолоша и Перо Антич (на снимката вляво с шапка) бяха арестувани, а Крис Коупланд от Индиана Пейсърс беше наръган при сбиване в бар в Ню Йорк.

ХОКЕЙ НА ЛЕД
* Треньорите на Ижстал (Ижевск) и ТХК (Твер) се сбиха на скамейката. Инцидентът между Алексей Ждахин (ТХК) и Андрей Разин (Ижевск) стана в края на втория период. След мелето Разин остана гол до кръста и излезе на леда, като призова Ждахин да го последва и да продължат боя си в централния кръг. Той беше на крачка да изведе тима си от пързалката и да прекрати мача.

МАЙ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* 50 футболисти, треньори и функционери бяха арестувани в Италия при мащабна акция срещу черното тото в долните нива на футбола. Името на акцията беше „Мръсен футбол“.
* Кристиано Роналдо беше обвинен от в. „Корео ди Маня“ в укриване на данъци чрез мрежа от фирми на агента си Жорже Мендеш.
* ФИФА беше разтърсена от арести на високопоставени членове на организацията заради обвинения в корупция и финансови измами. Шестима души бяха задържани точно преди началото на конгреса, на който трябваше да бъде избран нов президент на световната футболна централа. Разследването се движи от американските и швейцарските служби и продължи с арести и разкрития до края на годината.

ХОКЕЙ НА ЛЕД
* Руският национален отбор скандализира, след като напусна награждаването след финала на световното първенство в Прага точно преди изпълнението на химна на световния шампион Канада. „Кленовите листа“ биха „сборная“ на финала с 6:1.

ЮНИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Испанският Елче беше изваден от Примера дивисион заради финансови задължения към държавата.
* Националният отбор на Гърция записа една от най-срамните си загуби и отстъпи с 1:2 на футболното джудже Фарьорски острови.
* Хърватските фенове нарисуваха свастика на терена на стадион „Полюд“ в Сплит за мача на националния отбор срещу Италия. Това донесе на хърватите служебна загуба и наказание от УЕФА за домакинство пред празни трибуни.
* Фондацията на Лионел Меси беше забъркана във връзки с мексикански наркокартел и пране на пари.
83.jpg* Сеп Блатер първо обяви, че подава оставка като президент на ФИФА и няма да се кандидатира на предстоящите нови избори, които свика за февруари 2016 г., а след това се отметна от думите си и обяви, че той е президентът на ФИФА, не е напускал поста си и отново ще се кандидатира.

КОЛОЕЗДЕНЕ
* Френският вестник „Екип“ обвини испанския колоездач Алберто Контадор, че е спечелил Джирото с измама, използвайки велосипед с вграден мотор.

БОРБА
* Владислав Андреев от Беларус и Владимир Хинчегашвили от Грузия обърнаха полуфиналния си мач на Европейските игри в Баку в боксова среща. Двамата се сбиха и бяха дисквалифицирани.

ЮЛИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Бившият вицепрезидент на ФИФА Чък Блейзър получи доживотна забрана да се занимава с футбол на всякакви нива заради доказателства за участие в корупционни схеми и финансови измами.
* Футболният тим на Микронезия счупи рекордите за най-големи загуби в мачове между национални отбори, след като на Тихоокеанските игри записа поражения с 0:38 от Фиджи и 0:46 от Вануату.

БАСКЕТБОЛ
* Руските баскетболни отбори бяха извадени от всички международни състезания. Санкцията беше наложено, след като международната федерация ФИБА не призна новото ръководството на Руската баскетболна федерация. След проведени спешни избори, на които за шеф беше избран Андрей Кириленко руските тимове бяха възстановени и националният отбор игра на Евробаскет 2015.

ВОЛЕЙБОЛ
* Селекционерът на италианския национален отбор Марио Беруто изгони четири от звездите на тима Иван Зайцев, Драган Травица, Джулио Саби и Луиджи Рандацо заради нарушаване на спортния режим. Това стана дни преди началото на финалите на Световната лига в Бразилия.

АВГУСТ
84.jpgСВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо вдигна скандал на физиотерапевта на тима Ева Карнейро, обвинявайки я, че със своята намеса тя е оставила „сините“ в намален състав във важен момент при равенството 2:2 със Суонзи. Скандалът се разрасна и Карнейро в крайна сметка се оказа на губещата страна и напусна работа в Челси.
* Трансферът на Давид де Хеа от Манчестър Юнайтед в Реал (Мадрид) се провали, след като от испанския клуб не успяха навреме да подадат документите за финализиране на сделката и сториха това чак след затварянето на трансферния прозорец.

СЕПТЕМВРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Скандалите във ФИФА продължиха. Швейцарските власти нахлуха в офисите на световната централа и иззеха документи. Оказа се, че акцията има най-големи последствия върху Сеп Блатер и Мишел Платини заради плащане на 2 милиона швейцарски франка по сметката на французина през 2011 г. без да има документи за това в счетоводството на ФИФА.

БАСКЕТБОЛ
* Роденият в Черна гора испански баскетболен национал Никола Миротич скъса сръбското знаме след загубата на тима си от Италия на Евробаскет 2015. След това Миротич се извини, но скандалната му постъпка остава.

ШАХМАТ
* Бившият световен шампион Гари Каспаров беше признат за виновен по обвинение в корупция по време на изборите за президент на световната федерация (ФИДЕ) през 2014 г.

ОКТОМВРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Мишел Платини, Сеп Блатер и генералният секретар на ФИФА Жером Валке бяха временно отстранени от дейности, свързани с футбола за период от 90 дни. Наказанията са заради разследването, което се води срещу тримата от швейцарските власти.
* Бившият френски национал Джибрил Сисе беше арестуван заради изнудване на Матийо Валбуена със секс запис.
* Холандия се провали в опита да се класира за Евро 2016 и за първи път от 1984 г. Ням да играе на европейско първенство.
* Германското издание „Шпигел“ гръмна с новината, че страната е купила домакинството си на Мондиал 2006. Това доведе до оставката на президента на Германския футболен съюз Волфганг Нийрсбах.

85.jpgМОТОРНИ
* Валентино Роси избута с крак Марк Маркес от пистата по време на Гран При на Малайзия. Доктора запази третото си място в състезанието, но получи наказание, което го лиши от шансовете за титлата в Мото GP. Италианецът след това обяви, че падането на Маркес е постановка и испански заговор, който да доведе Хорхе Лоренсо до титлата.

НОЕМВРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Скандалът с изнудването на Матийо Валбуена заради секс запис се разрасна. Стана ясно, че сред главните замесени е и френският национал Карим Бензема, който е бил познат на изнудвача и е влязъл в ролята на посредник. Футболистът на Реал (Мадрид) беше привикан да даде показания пред съда и беше отстранен от националния отбор на Франция до приключване на делото.
* Политическото напрежение между Русия и Турция заради сваления руски бомбардировач се пренесе и в спорта. Руските власти забраниха на руските клубове да ходят на подготовка в турските курорти, както и да купуват турски футболисти. Волейболни руски отбори отказаха да пътуват за Турция за участие в мачове от евротурнирите.

БАСКЕТБОЛ

* Трикратният шампион на НБА Филаделфия 76-ърс постави антирекорд, записвайки 28 поредни загуби в шампионата. Това не само е най-дългата серия поражения в НБА, но и в четирите топ професионални лиги на най-популярните спортове в САЩ – баскетбол, бейзбол, американски футбол и хокей на лед.

ВОЛЕЙБОЛ

* Звездата на френския волейбол Ървин Нгапет рани трима души при автомобилна катастрофа край Модена и избяга от мястото на инцидента.

86.jpgЛЕКА АТЛЕТИКА
* Огромен скандал разтърси леката атлетика. Оказа се, че бившият президент на ИААФ Ламин Диак и други високопоставени членове на организацията са прикривали положителни допинг проби на руски атлети срещу подкупи. Това доведе до арестуването на Диак и редица оставки. На руските атлети беше забранено участие на международни състезания, включително на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Паралелно с това започна разследване и срещу кенийската атлетика заради саботиране на антидопинговата програма.

ДЕКЕМВРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Разследването срещу ФИФА доведе до арестуването на още трима високопоставени членове на организацията. Сеп Блатер и Мишел Платини бяха изхвърлени от футбола за осем години от Комисията по етика към световната футболна централа.
* Реал (Мадрид) беше изхвърлен от Купата на краля, след като в мача срещу Кадис пусна в игра Денис Черишев. Руснакът вкара първия гол за успеха с 3:1, но се оказа, че е бил наказан за този двубой.
* Половин година след като изведе Челси до титлата в Англия и само три месеца след продължаването на договора си с клуба до 2019 г., Жозе Моуриньо беше уволнен като мениджър на „сините“ заради слабия старт на сезона. Появиха се съмнение за бойкот на Специалния от страна на футболистите.

ВОЛЕЙБОЛ
* Олимпийският шампион Дмитрий Илиних се сби в нощен бар и заради получените наранявания отпадна от състава на Русия за предстоящата през януари в Берлин олимпийска квалификация. От Руската волейболна федерация нарекоха „предател“ звездата на националния отбор Дмитрий Мусерский, след като играчът отказа да играе на квалификацията в германската столица поради лични причини.

ЩАНГИ
* Редица положителни допинг проби излязоха след световното първенство в Хюстън. Сред заловените със забранени стимуланти са състезаващата се за Казахстан българка Силвия Ангелова и Валентин Христов, който вдига за Азербайджан. Четирима руснаци, сред които и световният шампион Алексей Ловчев, също са със съмнителни проби. Това може да доведе до изключването на руския тим от олимпийските игри в Рио де Жанейро.