2015 година изтича и е време да направим обзор на спортните успехи на България. Колкото и спортът да става все по-беден откъм медали и триумфи, имаше хора, които ни зарадваха.

ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА
Този спорт продължава да бъде един от най-успешните в последните години. Ансамбълът и двете ни момичета в индивидуалното - Невяна Владинова и Мария Матева, заслужават само овации за 2015-та. Грациите от ансамбъла - Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова и Христиана Тодорова, бяха неизменно в тройката на всички големи състезания. Биха рускините насред Русия в турнира "Гран При" през февруари. Станаха световни вицешампионки в Щутгарт, завоювайки и квота за Олимпиадата. Невяна Владинова също взе квота и започна да намира все по-трайно присъствие сред убийствената конкуренция на рускини, украинки и момичета от Беларус, Азербайджан, Израел. За края на годината дойде и една от най-добрите новини - след неуморната работа на Илиана Раева и федерацията, България спечели домакинство на световното първенство през 2018 година.





ВОЛЕЙБОЛ
Националният ни отбор отново обедини нацията. Волейболистите доказаха, че с право са считани за любимците на България след Златното футболно поколение от 1994 година. Волейнационалите станаха четвърти на Европейското първенство, на което бяхме домакини заедно с Италия. Нашите отупаха два пъти Германия, но драматична загуба от Франция ни лиши минимум от медал, а защо не и от мечта да станем шампиони.



БАДМИНТОН
Сестрите Габриела и Стефани Стоеви приключиха страхотна година. Двете завоюваха златен медал на първите Европейски игри в Баку, спечелиха и общо над десет турнира. Стоеви заслужено попаднаха в Топ 10 на анкетата "Спортист на годината" и заеха четвъртото място.

6_2.jpgБАСКЕТБОЛ
Александър Везенков бе единствената светлина в тунела през 2015 година. Най-талантливият баскетболист в момента подписа с испанския гранд Барселона и напусна Арис. Нашето момче стана част от един от най-големите отбори в Европа, дели една съблекалня с легендата Хуан Карлос Наваро. Везенков започна да се представя все по-добре, а и вече е част от най-силната клубна надпревара - Евролигата. Несъмнено баскетболистът ни донесе поводи за гордост и ни накара отново да мечтаем, че българин ще покори Барселона.

ЛЕКА АТЛЕТИКА
Габриела Петрова (троен скок) бе нашата гордост през 2015 година. Чаровната състезателка стана четвърта на световното първенство и втора на Европейското в зала. Габи постигна и престижно второ място на турнир от Диамантената лига. Ивет Лалова влезе на финал на 200 метра на Световното и завоюва квота за Рио. Визи за Олимпиадата спечелиха още Мирела Демирева, Георги Иванов, Силвия Дънекова, Георги Цонов, Радослава Мавродиева и Митко Ценов. Атлетиката ни бе сред успешните спортове през годината.



8.jpgСТРЕЛБА
Българската стрелба има едно име през 2015 година - Антоанета Бонева. Чаровната състезателка спечели три златни медала (два от световни купи и един от турнир в Кувейт), сребро от Европейските игри в Баку и накрая на годината финишира като №1 в европейската ранглиста в дисциплината си 10 метра пневматичен пистолет. Антон Ризов допълни доброто представяне на стрелците - стана европейски шампион на 10 метра пушка и спечели квота за Олимпиадата.

БОЙНИ СПОРТОВЕ
Даниел Асенов стана европейски шампион по бокс в Самоков. Ивайло Иванов се представи прекрасно в джудото, Захари Дамянов стана световен шампион по карате киокушин без категория (едно от най-силните състезания в каратето). Емануил Димитров стана първият състезател, който спечели в една година и трите световни титли в амтьорския кикбокс. Марко Косев обаче бе над всички, след като стана световен шампион по бойно самбо за пети път - рекорд.

БОРБА
Изключително силно представяне на женската борба под ръководството на Серафим Бързаков. За разлика от други години, когато мъжете се окичваха с медали, през 2015-та жените отстрамиха положението. Тайбе Юсеин стана трета на Европейските игри в Баку, трета на Световното, Евелина Николова също завоюва бронз от Световното, а Елица Янкова взе сребро от Игрите в Баку.

АВТОМОБИЛИЗЪМ
Екатерина Стратиева и Павел Лефтеров бяха само двама от добре представилите се състезатели. Лефтеров спечели няколко кръга от Европейския шампионат, а Стратиева финишира на първо място в Европейския шампионат за годината.

СИЛА НА ДУХА
7_2.jpgБоян Петров изкачи връх Манаслу (8163 метра) в Хималаите, а Атанас Скатов направи геройство, след като стана първият веган, покорил същия връх.

ДРУГИ
Станилия Стаменова стана световна и европейска шампионка в кану каяка и според мнозина заслужаваше да стане Спортист №1 на България. Мирослав Кирчев затвърди доброто си представяне, като спечели олимпийска квота. Станимир Беломъжев е нашата гордост в ски ориентирането. Състезателят спечели десетки медали - европейски шампион на спринт, два сребърни медала от световното, завърши годината като №1 в ранглистата. Радослав Янков (на снимката вляво) поднесе най-голямата сензация в края на годината. Състезателят по сноуборд спечели кръг от Световната купа по паралелен слалом и накара света да погледне и извън обичайното присъствие на Александра Жекова.