Шампионатът в НБА е изправен пред локаут. Вчера в Ню Йорк са започнали преговорите по сключване на новия колективен договор между комисаря на Националната баскетболна асоциация Дейвид Стърн и босът на асоциацията на играчите Били Хънтър.
 
Предишният договор между страните изтече с края на сезона. Повечето баскетболни анализатори в Северна Америка считат, че НБА и играчите няма да стигнат до споразумение и във водещия баскетболен шампионат в света може да има локаут.
 
Босовете на Лигата и собствениците на клубовете, опирайки се на финансовата криза, искат на намалят с една трета заплатите на играчите. По този начин ще икономисат около 700-800 милиона долара. Те настояват и за налагането на жесток таван на заплатите, какъвто има в НХЛ.
 
Сега в НБА също действа подобно ограничение, но в него има твърде много вратички. В лимита на заплатите са направени изключения за ветерани, новобранци, свободни атенти. Възможни са и нарушения заради изплащането на данък „Лукс”.
 
В резултат на това, при ограничение според тавана от 58 милиона долара, водещите клубове плаща двойно повече. Платежната ведомост на Лос Анджелис Лейкърс възлиза на 95,3 милиона долара, а на шампиона Далас Маверикс е около 90 милиона.
 
Според Дейвид Стърн това може да доведе не само до фалита на баскетболните клубове, но и на самата НБА. Играчите от своя страна са убедени, че заплатите им не са високи, тъй като рейтингът на мачовете е висок, цените на абонаментните карти и билетите растат. Фланелките на Леброн Джеймс дори и в бедните квартали се продават добре.
 
В началото на преговорите страните дори не са сближили своите позиции. Собствениците дружно остояват своите позиции. „Времето тече и ако в близките дни не помръднем от мъртвата точка, локаут ще стане единственото възможно решение”, заяви Били Хънтър.
 
В историята на НБА е имало само един случай, когато шампионатът не се провежда с пълната си продължителност заради локаут. През лятото на 1998 г. страните също не постигнаха договореност и първенството започна чак през февруари 1999 г. През 1995 и 1996 г. шефовете на профсъюзите на играчите също плашеха с локаут, но след това успяваха да постигнат договореност./БЛИЦ