В НБА засега не се вижда възможност за край на обявения локаут. Представители на играчите и преговарящи от страна на Лигата се срещнаха в понеделник вечер за първи път след обявяването на локаута, но не успяха да стигнат до някакво споразумение. Ако в скоро време не се стигне до такова, голяма част от играчите в НБА ще се насочат към първенствата в Европа или това на Китай.

“Не съм напълно сигурен, че играчите искат да дискутират нещата сериозно”, заяви комисарят на НБА Дейвид Стърн след продължилата 3 часа среща в Ню Йорк с представители на играчите.

“Ние сме все още много далеч в мненията си”, сподели пък баскетболистът на Лос Анджелис Лейкърс Дерек Фишер, който е президент на профсъюза на играчите (NBAPA) и също бе на разговорите в Ню Йорк. Според Фишер босовете на НБА не са заинтересовани от евентуално споразумение: “Те говорят определени неща и изразяват желанието си за постигането на сделка, но предложението им ни кара да не вярваме на това”.

Очаква се двете страни да имат срещи и през август. Босовете на Лигата и собствениците на клубовете, опирайки се на финансовата криза, искат на намалят с една трета заплатите на играчите. По този начин ще икономисат около 700-800 милиона долара. Те настояват и за налагането на жесток таван на заплатите, какъвто има в НХЛ.

В историята на НБА е имало само един случай, когато шампионатът не се провежда с пълната си продължителност заради локаут. През лятото на 1998 г. страните също не постигнаха договореност и първенството започна чак през февруари 1999 г. Тогава редовният сезон стартира със закъснение и бе скъсен до 50 кръга. /БЛИЦ