Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) обяви за трети път локаут в последните 18 сезона, след като представителите на Съюза на играчите не приеха предложението на ръководството на Лигата за нов колективен трудов договор. За последно локаут в НХЛ имаше през сезон 2004/2005.

Основен проблем между двете страни е разпределението на приходите на лигата, които възлизат на около 3.3 милиарда щатски долара. НХЛ първоначално искаше да намали дяла на състезателите от 57 на 46 процента, въпреки че през миналия сезон беше регистриран рекорден баланс, в това число и бум на приходите от телевизионни права.

В момента Лигата предлага играчите да получават 47,6 процента от приходите, докато играчите искат 52,7 процента. От НХЛ предлагат и по-дълъг договор - до 2018-а година, като това ще гарантира на Съюза на играчите сигурни пари поне шест сезона. Процентите за всеки от сезоните не е еднакъв, но успоредно за петте години се получава по 47,6 процента на сезон.

Играчите обаче предлагат във всеки от петте сезона парите да са не по-малко от 52,2, като в някои сезони стига и до 54,3 или средно 52,7% на сезон. Те се основават на прогнозите, че във всеки сезон заради новите спонсорски договори парите в Лигата се увеличават и ако тенденцията от момента се запази, то до 2017-а година НХЛ ще заработва 20,242 милиарда долара.

Началото на сезона в НХЛ трябваше да започне на 11-ти октомври, а официалните контроли на отборите - на 21-ви септември. Очаква се до два дни да бъдат официално отменени предсезонните мачове. Вероятно голяма част от играчите от НХЛ ще преминат в отбори от руското първенство. С Металург (Магнитогорск) вече тренират Евгени Малкин (Питсбърг) и Сергей Гончар (Отава).