Следете Олимпиадата в Париж на специалната ни страница! 

Летните олимпийски игри в Париж бяха oфициално открити с бляскава церемония, която продължи 4 часа. Грандиозното събитие беше много по-различно от обичайните досега и не се проведе на стадион. Спортистите се качиха на повече от 90 лодки, които преминаваха по река Сена. Парадът им завърши на площад "Трокадеро" до Айфеловата кула.

Церемонията по откриването беше грандиозна, иновативна и изпъстрена с моменти от историята, настоящето и бъдещето.   

 

 

 

Парадът с лодките тръгна от моста Аустерлиц, премина пред Нотр Дам и стига близо до Айфеловата кула, където имаше най-много публика. 

Макар да валя пороен дъжд, той не изтри усмивките от лицата на атлетите и на зрителите.   

В началото на грандиозния спектакъл бе показано видео, в което легендарният френски футболист Зинедин Зидан даде олимпийския огън на три деца спортисти, а те се качиха в лодка с мистериозен факлоносец. 

С появата си до катедралата Нотр Дам в 20:48 часа българско време погледите събра Лейди Гага. Американската суперзвезда запя на старта на Игрите. Лейди Гага изпълни песен на Зизи - една от френските икони. 

В 20:58 часа по телевизионното излъчване беше показана лодката с българските олимпийци начело със знаменосците ни - боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов. Нашите атлети бяха в голяма лодка заедно с Бурунди, Бруней (никога не е печелил медал) и Кабо Верде.

Общо 46 състезатели в 16 вида спорт ще представят България на Олимпиадата.

Малко след това бе показано специално видео, в което мистериозент факлоносец премина през ателиетата за направата на кутиите за медалите и самото им изливане, в които има вградени по 18 грама желязо от Айфеловата кула. Кутиите бяха взети от легендарните Майкъл Фелпс и Мартен Фуркад. 

След това събитията се пренесоха върху скелето на катедралата "Нотр Дам", която изгоря през 2019 година. 500 танцьори се включиха в невероятната хореография, с която бе отдадена почит на хората, които участват със своя труд във възстановяването й, а също и на Квазимодо от "Парижката Света Богородица" на Виктор Юго.

Световноизвестната френска певица Ая Накамура, облечена в златно и придружена от танцьорки, също се включи в церемонията по откриването.

След това факлоносецът премина и през Лувъра. Там той направи препратка към изчезването на прочутата картина "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи.

Последва магично изпълнение под проливния дъжд на талантливия млад пианист Александър Канторов, определян от списание "Грамофон" като "огнедишащ виртуоз с поетичен чар",  а от Fanfare за "превъплътеният Лист".

Интригуващата церемония показа и френското кино - от първите му години до съвременните анимационни продукции. Действието се пренесе под водите на Сена в подводница, където се оказа че "Миньоните" са завлекли откраднатата "Мона Лиза".

Следващата част бе посветена на жените. "Сестринството" представи 10 видни женски фигури от историята на Франция, които са допринесли за правата на жените.

Последва великолепна интерпретация на "Марсилезата" от Аксел Сен Сирел.

Нямаше как да не мине и без модно ревю, все пак Париж е известен като световната столица на модата. Зрителите видяха пищен парад, в който манекенки дефилираха по червен килим.

По време на парада след лодката на САЩ церемонията ни пренесе на 16 000 км от Париж - в Таити, където ще се проведат състезанията по сърф.

Парадът на 206-те нации участници на Олимпийските игри в Париж завърши с делегацията на домакина Франция, наброяваща 571 атлети.

Артистичната програма продължи на платформа пред Айфеловата кула, която се превърна в гигантска дискотека.

Прозвуча легендарната песен Imagine на Джон Ленън и Йоко Оно, изпълнена от Жулиет Армане и Софиян Памар.

 

 

Кулминацията на вечерта започна в момента, в който ездачка с покрито лице, облечена в “железни” доспехи и с бял плащ върху раменете с петте преплетени кръга, пристигна на бял кон на площад "Трокадеро" за запалването на жертвеника.

Тя тържествено внесе олимпийския флаг, който бе издигнат от гвардейски офицери под звуците на олимпийския химн, създаден от гръцкия композитор Спирос Самарас и изпълнен от голям хор.

Последваха официалните речи. Пръв говори председателят на организационния комитет Тони Естанге, а след това и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. "Най-накрая моментът настъпи. Добре дошли на Олимпийските игри Париж 2024. Отправям сърдечни благодарности към нашите любезни френски домакини - благодаря ви, че ни посрещнахте по такъв грандиозен начин. Олимпийският огън ще накара Париж и цяла Франция да заблестят още по-ярко. Благодаря на всички наши френски приятели - вие давате живот на реформите на нашата олимпийска програма, като правите тези игри широко отворени за всички. Какво по-добро място от Париж, за да споделите тази магия на олимпийските игри с целия свят. Париж - родното място на нашия основател Пиер дьо Кубертен, на когото дължим всичко. Париж - градът на светлините, където той създава съвременните олимпийски игри. Париж - градът на любовта. Благодаря ти, Франция, за това вълшебно посрещане", заяви Томас Бах.

"Нека отпразнуваме олимпийският дух, живот в мир, като едно човечество, обединено в цялото си разнообразие. Имайте вяра в бъдещето! Да живеят олимпийските игри! Да живее Франция!", добави Томас Бах и даде думата на президента на Франция Еманюел Макрон.

“Обявявам XXXIII Летни олимпийски игри в Париж за открити”, каза френският държавен глава в 23:54 часа българско време.

Последва олимпийската клетва, а след това на сцената отново се появи Зинедин Зидан, който взе олимпийския огън от ездачката и го предаде на испанската тенис легенда Рафаел Надал. Оттам факелът премина последователно през ръцете на Серина Уилямс, прочутата румънска гимнастичка Надя Команечи и легендата на леката атлетика Карл Люис, деветкратен олимпийски шампион, които заедно го пренесоха с лодка по цялото 6-километрово трасе по река Сена.

Френската тенисистка Амели Моресмо, носителка на две титли от Големия шлем и първата жена треньор на играч от топ 10 (б.р. - на Анди Мъри) бе следващото голямо име в щафетата с олимпийския огън, която премина през Лувъра, Триумфалната арка, градините Тюйлери с участието още на легендарния баскетболист Тони Паркър, параатлетите на Франция, Ален Бернар - първият олимпийски шампион на 100 метра свободен стил в плуването, взел своята корона на Игрите в Пекин 2028, Шарл Косте - най-възрастният олимпийски шампион на страната, който тази година навършва 100 години, легендарната лекоатлетка Мари-Жозе Перек и други френски спортисти, оставили следа в историята на световния спорт.

Кулминацията беше запалването на олимпийския жертвеник, който се оказа огромен балон с диаметър 7 метра и пръстен от пламъци, създаден като символ на свободата. След запалването му от легендите на леката атлетика Мари-Жозе Перек и на джудото Теди Ринер той полетя в небето над Париж на фона на ангелското изпълнение на Селин Дион, което беше за финал на грандиозната церемония по откриването на Олимпиадата. 56-годишната канадска певица се върна на голямата сцена след заболяване (б.р. - в края на 2022 година съобщи, че страда от Синдрома на скования човек). Селин Дион изпя "Химнът на любовта" на легендата Едит Пиаф. 

 

 

 

В Олимпийските игри ще участват 10 500 спортисти, които ще се състезават в 32 вида спорт. Форумът ще продължи до 11 август.

Toгава ще се състои закриващата церемония - на "Стад дьо Франс" в Париж, когато ще бъде предадена щафетата към домакина на следващите Игри - Лос Анджелис 2028.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино: