Волейболист, осъден за изнасилване на дете, не беше допуснат до олимпийското село след вълна от възмущение сред останалите спортисти. Нидерландецът Стивън ван де Велде все пак ще участва на Игрите, въпреки яростните критики.

Преди 10 години, когато е на 19, той подмамва онлайн и изнасилва 12-годишно британско момиче. Феновете и правозащитните организации определиха допускането му до Париж 2024 като "невиждан срам".

Над 81 000 души подписаха петиция, призоваваща всички известни сексуални престъпници да бъдат отстранени от олимпийските игри за неопределено време. Дори Международният олимпийски комитет се опита да се дистанцира от противоречивия спортист.

"Допускането на спортисти, които са се класирали по право, а изключителна отговорност на всеки съответен национален комитет", се посочва в съобщението.

Ожесточеният дебат се поднови тази седмица, след като стана ясно, че Ван де Велде ще бъде настанен в хотел далеч от колегите си спортисти - включително съотборниците си. Той пристигна във френската столица с влак, а оттогава спецзиален екип следи за неговата безопасност.

Нидерландецът е предупреден да избягва всякакви медийни изяви. Олимпийският комитет в родината му изрази опасение, че той ще бъде постоянно преследван от репортери. "Ван де Велде отговаря напълно на нашите високи стандарти, ангажиран е с изискванията ни и няма нито едно провинение през последните 10 години. Той дълбоко съжалява за последствията от действията си."

Нидерландските медии пък призовават волейболистът да получи втори шанс. "Той ще седи сам в хотелската си стая като изгнаник, който е отхвърлен от олимпийското си семейство. Намирам това за много тъжно", коментира началникът на спортния отдел в местния вестник Trouw - Джон Граат.

Ван де Велде беше осъден на четири години затвор във Великобритания през 2016 г. Твърди се, че той е летял от родната си до Острова, за да се срещне с жертвата, след като се запознал с нея във "Фейсбук" през 2014 г.

Момичето излъгало семейството си, че е отседнало при приятелка, и тайно се срещнала със спортната звезда в хотел. След като не успели да резервират стая, двамата се върнали в празния дом на детето, където правили секс.

Спортистът излежа част от присъдата си във Великобритания, преди да бъде прехвърлен в родината си. Там срокът беше адаптиран към нормите на местното законодателство. Така Ван де Велде излезе на свобода след година и се върна към плажния волейбол.

"Не мога да върна времето назад, така че ще трябва да си понеса последствията. Това беше най-голямата грешка в живота ми", твърди самият Стивън. Той винаги е отричал етикета "педофил", въпреки решението на съда. Днес е женен и има дете.