Феноменалният Лео Меси и съотборниците му от националния отбор на Аржентина развинтиха Бразилия, побеждавайки с класическото 3:0 във втората 1/2-финална среща от мъжкия футболен турнир на Олимпиадата. По този начин "гаучосите" достигнаха до финала, където ще спорят за златото с Нигерия.

Както е известно по-рано днес "орлите" елиминираха с 4:1 Белгия. В неделя аржентинците ще имат възможност да дублират олимпийската си титла, след като преди 4 години бяха първи на Игрите в Атина. Бразилия пък и този път пропусна възможността да сложи точка на черната си серия и да спечели златото от олимпийските игри.

За Аржентина с две попадения във вратата на бразилците се отчете Серхио Агуеро, а крайното 3:0 оформи Хуан Роман Рикелме от дузпа в 76-ата минута. Делегат на мача бе българинът и вицепрезидент на БФС Михаил Касабов.

Още в първата минута бразилският нападател на Бетис Рафаел Собис получи добро подаване и се озова сам срещу вратаря Ромеро, но не успя да овладее топката и да нанесе удар. В 11-ата минута отново Собис можеше да се разпише, но ефектният му опит за гол с пета не се получи. В ответната атака Агуеро се освободи в наказателното поле, но изстрелът му по земя не намери целта. До почивката "гаучите" бяха по-активни, като над всички бе Лионел Меси. В 33-ата минута звездата на Барселона центрира прострелно към Агуеро, но той не успя да засече топката. В 42-ата Меси навърза защитата на "селесао" и шутира, но Ренан спаси.
 
След почивката аржентинците продължиха да са по-активни и най-после успяха да вкарат гол. В 52-ата минута 20-годишният нападател на Атлетико (Мадрид) Серхио Агуеро засече с гърди прострелно центриране - 1:0. В ответната атака Рафаел Собис удари страничната греда и пропусна да изравни резултата.  В 58-ата Аржентина Агуеро отново наказа бразилците - 2:0 за Аржентина. В 65-ата удар на Роналдиньо се спря в дясната греда на вратата на Ромеро, а отбелязаното при добавката попадение беше отменено заради засада. В 76-ата минута резултатът набъбна до класическото 3:0, след като капитанът Хуан Роман Рикелме реализира дузпа за нарушение срещу Серхио Агуеро. 

До края не падна нов гол, а двама бразилци получиха червени картони, след като видимо се изнервиха и извършиха груби нарушения. Първо Лукаш Лейва фаулира грубо съотборника си в Ливърпул Хавиер Масчерано, а след това резервата Невеш беше изгонен отново заради нарушение срещу Масчерано. До края гаучосите пропуснаха да разгромят вечния си враг. 
Така на финала Аржентина ще има възможността да вземе реванш от Нигерия за загубения финал преди 12 години на Олимпиадата в Атланта (2:3).

БРАЗИЛИЯ - АРЖЕНТИНА 0:3
0:1 Серхио Агуеро (52), 0:2 Серхио Агуеро (58), 0:3 Хуан Роман Рикелме (76-дузпа)

БРАЗИЛИЯ: Ренан, Рафиня, Алекс Силва, Брено, Марсело, Диего, Андерсон, Ернанес, Кукаш Лейва, Роналдиньо, Собис

АРЖЕНТИНА: Ромеро, Сабалета, Пареха, Гарай, Монсон, Масчерано, Гаго, Ди Мария, Рикелме, Меси, Агуеро

Още по темата: