Пирели направи предложение от следващия сезон да върне в употреба във Формула 1 така наречените квалификационни гуми, съобщава “Autosport”. Този вид гуми бяха използвани за последно във Формула 1 през 1991 година, когато тимовете получаваха специфичната смес от компаниите Пирели и Гудиър. След оттеглянето от Формула 1 на Пирели тогава обаче Международната автомобилна федерация (ФИА) взе решение за извади квалификацонните гуми от употреба.

Специалните гуми за квалификации са с чувствително по-кратък живот, но за сметка на това достигат пик-а си по време на летяща обиколка. Смята се, че по този начин ще бъде осигурена с около 2 секунди по-добра скорост, като гумите ще бъдат използвани в заключителните етапи на квалификацията. Предвижда се всеки един от пилотите в Топ 10 да получи по един чифт от специалните гуми.

"Поставихме идеята пред тимовете, като сега очакваме какво ще кажат те. Ако те не го искат, тогава и ние няма да го направим. Може да се окаже, че това е твърде голяма стъпка за следващия сезон, но така или иначе вече сме го предложили", заяви директорът по спортните въпроси в Пирели Пол Хембри. /БЛИЦ