Питсбърг запази живи надеждите си за класиране на полуфиналите в Източната конференция от Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ), след като разби с 10:3 местния съперник Филаделфия и намали разликата в серията до 1:3 победи в полза на "Летящите". Двата отбора изнесоха изключително резултатен мач за пореден път, като след четвъртата среща падналите в двете мрежи голове достигнаха до уникалния брой от 45.

Мачът започна с гол на звездата на домакините Клод Жиру, но в следващите секунди Питсбърг стигна до пълен обрат чрез попадения на Евгени Малкин и на Мат Нисканен. Въпреки че водеха за пореден път в мач от серията, гостите запазиха традицията да играят нервно и да получават дълги наказания за сблъсъци на леда. Само в разстояние на 50 секунди Крис Куниц, Брус Орпик и Мат Куук трябваше да излязат за по 2 минути от игра, а още преди началото на последното наказание домакините бяха намалили чрез Кимо Тимонен.

До влизането на Куук точен беше и Якуб Ворачек, а зрителите вече виждаха четвърта поредна победа и чиста серия за Филаделфия. Първата част не приключи само с това. Сидни Кросби изравни за 3:3 с един от най-красивите голове за сезона в НХЛ, след като изстреляна от синята линия шайба на Нисканен се удари в гърба му и влетя в горния ляв ъгъл на вратата на Иля Бризгалов. Това даде сили на Пингвините и те довършиха първата третина с попадение на Джордан Стаал, с което поведоха с една шайба. Голът на Ворачек след 15:52 минути игра в първата част се оказа последен за Филаделфия.

За първи път от началото на серията Питсбърг демонстрира обичайната си перфектна игра в нападение, което доведе до разгрома. "Пингвините" върнаха трите гола от пауърплей само до първите десет минути, като точни бяха Крис Летанг, Стаал и Стийв Съливан. Паскал Дюпуи и Стаал добавиха по още една шайба до края на втората част, а през третата Евгени Малкин довърши разгрома и съхрани мечтите на Пингвините поне до мач номер пет в Питсбърг.

Ванкувър също запази шансове за класиране на напред, след като надви Лос Анджелис с 3:1 като гост и намали серията от 1/4-финалите в Западната конференция на 1:3 победи. Анже Копитар вкара за Кралете в първата част, но Канадците стигнаха до пълен обрат чрез голове на Александър Едлер и Кевин Биекса във втората третина, както и на Хенрик Седин в третата.

Отава преодоля пасив от два гола за успех с 3:2 над Ню Йорк Рейнджърс, с което Сенаторите изравниха серията на 2:2 победи. Антон Стролман и Райън Калахан вкараха за гостите в първата част, а Милан Михалек, Сергей Гончар и Кайл Търис бяха точни за важната победа на Отава в мач номер четири.

РЕЗУЛТАТИ ОТ ПЛЕЙОФИТЕ В НХЛ, ИГРАНИ ТАЗИ НОЩ
Отава Сенаторс - Ню Йорк Рейнджърс 3:2 след прод.
(0:2, 2:0, 0:0, 1:0)
В серията: 2:2

Филаделфия - Питсбърг 3:10
(3:4, 0:5, 0:1)
В серията: 3:1 за Филаделфия

Лос Анджелис Кингс - Ванкувър Канъкс 1:3
(1:0, 0:2, 0:1)
В серията: 3:1 за Лос Анджелис Кингс