Легендата на африканския баскетбол и бивша звезда на НБА Мануте Бол почина на 47-годишна възраст. След 10-годишна кариера в Лигата, той се бе оттдал на хуманитарна дейност на Черния конинтент.
 
Бол е починал снощи в клиниката на Университета на Вирджния в Шарлотсвил. Там той се е лекувал от бъбречни и кожни проблеми. Новината бе потвърдина от Том Причард, изпълнителен директор на групата “Sudan Sunrise”.
 
“Судан, а и целият свят, загуби един герой, пример за всички нас. Мануте ще ни липсва. Отправяме молитвите и най-искрените си съболезнования към неговото семейство и всички, които тъгуват за него”, заяви Причард.
 
Мануте Бол игра в НБА за Вашингтон, Голдън Стейт, Филаделфия и Маями. През кариерата си той имаше средно на мач по 2,6 точки, 4,2 борби и 3,3 чадъра и бе един от най-високите баскетболисти, играли в Лигата.
 
231-сантиметровия Бол започна в НБА във Вашингтон Булетс през 1985 г. и игра три сезона за столичния тим. В края на кариерата си се завърна в отбора за кратък престой в Уизърдс. Там той бе обявен за баскетболен посланик.
 
След края на кариерата си той работеше за организацията “Sudan Sunrise”. През май той бе приет в болница във Вашингтон след едно завръщане в Судан, където бе за откриването на училище. На три пъти Мануте Бол е претърпял диализа заради синдрома “Стивънс-Джонсън”, който му нанесе особено тежки рани на кожата. Според Причард кожата около устата на Бол е била толкова болезнена, че легендарнтият баскетболист веднъж не ял в продължение на 11 дни./БЛИЦ