На 99-годишна възраст, само четири месеца преди да навърши 100 години, почина легендарният американски баскетболист и треньор Джон Уудън, съобщи АП.

Уудън е първият, който е бил приет в Залата на славата на баскетбола едновременно и като играч, и като треньор. Като състезател той е приет през 1961 година, а през 1973-а е удостоен с тази чест и за уменията му на треньор.

Уудън работи дълги години в университетски и колежански отбори, чиито състезания се радват на много сериозен зрителски и медиен интерес. Като треньор той успява да направи от тима на ЮКЛА (Калифорнийски Университет на Лос Анжелис) истински мастодонт в колежанските първенства и печели 10 пъти титлата на САЩ.

Като треньор на ЮКЛА Уудън е работил 26 сезона, спечелил е 664 мача, а много от играчите, които е подготвил, след това са имали впечатляваща кариера в НБА, включително Бил Уолтън и Карим Абдул-Джабар.

Джон Уудън е починал в Медицинския център на ЮКЛА, където е приет за лечение на 26 май. Официалната диагноза е скъсване на кръвоносни съдове./БЛИЦ