Бившият капитан на ЦСКА Иван Бандаловски е поредният гост в подкаста БЛИЦ Live. 37-годишният софиянец, който е юноша на Левски, спря с футбола през 2022 г. 

И докато играеше, Бандата рядко даваше интервюта. Сега обаче с удоволствие прие поканата да гостува в студиото ни и да говори откровено за кариерата си, живота, скъпите коли, приятелството с Георги Семерджиев и за сегашната ситуация в любимия му ЦСКА. 

Бандаловски разказа, че е израснал в бедно семейство, наполовина е руснак, тъй като майка му е рускиня.

"Преди 2 години спрях с футбола, но винаги съм свързан с него. Все пак от 7-годишен до 35 г. играх. Сега имам собствени бизнеси. Можех да поиграя още 2-3 години. Имах опции дори за "А" група, но последните години вече не изпитвах удоволствие. Като видиш, че някои неща в българския футбол не са мръднали от 30 години, желанието се губи. Усещах си и тялото малко уморено. Можех да продължа, но не си заслужаваше. След футбола качих 15-ина килограма, сега започнах да тренирам - фитнес и тичане. Доста съм тренирал, защото съм бил и при треньори убийци във футбола. Едно време се тренираше много повече от сега", започна Бандаловски.

"Бях на 15 г., когато ме взеха да тренирам в първия отбор. Левски нямаше конкуренция в България по това време - при Майкъл Чорни" (5:50 мин.)

"Израснах в бедно семейство" (7:10 мин.)

Защо си тръгва си тръгва от Левски и преминава в Литекс (когато е 17-годишен)? "Бях любимец на Мъри Стоилов и Наско Сираков. От малък съм перде", обясни Бандата. (8:00 мин.)

Покойният бивш шеф на Локомотив (Пловдив) и "ВИС-2" Георги Илиев го изненадва (13:00 мин.)

"Христо Стоичков ме извика, но стана проблем..." (14:30 мин.)


* Снимка: Getty Images

"Във Фейенорд допуснах много грешки и си изпуснах шанса. Ако беше сега, нямаше да ги повторя. Тренирах с първия отбор при Рууд Гулит заедно с Дирк Кайт, Соломон Калу, Пиер ван Хойдонк и други звезди" (15:05 мин.)

"Имаше един господин в Литекс - Стойчо Стоилов, заради когото страдах. Той колеше и бесеше в Ловеч, после и в ЦСКА, но и заради това яде шамарите и повече не се появи на стадиона. Той не е чист човек" (19:50 мин.)

Кой му се обажда и го кани в ЦСКА? Като малък бях от Левски, после остана горчивина, навсякъде ме плюеха" (23:15 мин.)

Славеше се като един от големите плейбои в родния футбол - "Млад човек, изкарваш пари, винаги е имало фенки" (25:30 мин.)

"В Левски не съм получавал пари като юноша. В Литекс Гришата ни даваше по 400-500 долара, бях 17-годишен. А в същото време нашите ми дават по 2 лева за училище" (27:00 мин.)

"Аз съм единственият, който опрости на ЦСКА около 150 хиляди лева. Само аз не заведох дело срещу клуба. Това никога досега не съм го обявявал публично. ЦСКА ми е дал много" (29:00 мин.)

 

"Големец, котарак" - така се обръщаме с Валери Божинов един към друг. С него винаги е купон. Имаше котенца около нас, когато играехме в Партизан. Той си взе сръбкиня - Биляна Дол, аз не съм имал гадже сръбкиня, обичам си българското" (32:50 мин.) 


* Снимка: Getty Images

"Ходя в агитката на ЦСКА. Никой не е очаквал чак такова падение (б.р. - ЦСКА е на предпоследното място само с 3 точки след шестия кръг). Назначението на Стипич беше грешка. Най-доброто нещо е, че сложиха Александър Томаш за треньор, армеец е. Moже само да се радваме, че г-н Папазки е благодетел на ЦСКА. Всички армейци го чакаха като месия" (34:15 мин.)

"След силните ми игри в Партизан исках да се върна в ЦСКА, но заради този господин - Стойчо Стоилов, не стана. Дори Саша Илич, който беше треньор на ЦСКА тогава, а преди това ми беше капитан в Партизан, ми каза "те не искат българи в ЦСКА" (39:10 мин.) 

"Карал съм доста коли - Поршета, АМG-та, Аудита, сега съм по моторите, имам Чопър. Това е новото ми хоби. Дори съм в мотоклуб. Приятели караме, готино е. Обикаляме и в чужбина, група сме - 20-30 човека" (45:35 мин.)

"Несериозно е, че ме осъдиха, бях невинен. Нападат те трима с качулки вечерта, всеки ще реагира по същия начин. Даже аз повиках полицията", разказа Бандаловски и обясни за приятелството си с Георги Семерджиев - "Израснахме заедно - бяхме в школата на Левски и в един клас. Блоковете ни бяха на 100 метра един от друг" (47:30 мин.)

"Запалиха ми две коли пред блока, разбрахме кой е, лежа в затвора" (49:40 мин.)

"Едно време имаше уредени мачове в България. Всеки знае Литекс, Левски и Локомотив (Пловдив) как са ставали шампиони, това са публични тайни" (51:30 мин.)

"Със Семерджиев от деца сме приятели. Случи се нещо, само съжалявам за хората, които са потърпевши. Приятелят си е приятел - и в добро, и в лошо. Ходил съм му на свиждане в затвора" (53:40 мин.)

"Дай Боже да се върна в ЦСКА някой ден. Подкрепям отбора и българския футбол" (55:10 мин.)
 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ
Снимки: ГЕОРГИ КОЛЕВ