ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Гигантът Николай Вангелов беше един от 19-те привърженици на Левски, озовали се в ареста в Скопие преди първия мач на "сините" с Шкупи от Лигата на конференциите. 

213-сантиметровият баскетболист разказа подробно в подкаста БЛИЦ Live за премеждията в Северна Македония. 

Вангелов, който беше част и от националния ни отбор, понася най-много удари от полицаите в Скопие.  

"Шестима униформени ме събориха на земята. Единият докато си извади белезниците, то бяха шутове, палки по гърба и краката. Сложиха ми белезниците и лежахме на асфалта 40-45 минути", разказа софиянецът.

Вангелов в момента е състезател на френския Васкеал Флаш Баскет. Голяма част от кариерата му премина в Италия, има италиански паспорт. У нас 27-годишният баскетболист е играл за Локомотив (София), БУБА Баскетбол и Балкан (Ботевград). 

Топ Коефициенти Всеки Ден за Всички Мачове!

"С приятели от "Надежда" тръгнахме около 25 коли за Скопие. От Благоевград ни пое македонски полицейски ескорт. Полицейска охрана беше силно казано, защото си правехме каквото искаме - някои от колите отбиваха по кръчмите, никой нищо не им казваше. Като е кордон трябва всички заедно да пътуваме и да няма спирания по маршрута. От 60 коли, които след Благоевград влязохме в Северна Македония, в момента, в който ни задържаха, бяхме останали само четири автомобила. Другите не зная накъде хванаха.

Качихме се на магистралата, платихме си пътните такси, преди влизането в Скопие полицейската кола отново спря. А преди това спирахме поне още десет пъти. Така и не разбрахме защо бяха тези чести спирания по маршрута. След поредното спиране един от приятелите ми се изнерви и реши да слезе и да провери за какво става въпрос. Още при слизането му, полицаите веднага дойдоха при нас и го накараха да се качи обратно в колата. Това допълнително го изнерви. Полицаите ни казаха да стоим по колите. Те започнаха да дърпат моя приятел. Няма как да го оставя в такъв момент и да си стоя в колата, и да мълча. Излязох и аз, казах им, че нищо не сме направили. Развикаха ми се и на мен", разказа Вангелов.

"Полицаят се нервира, удари ме с палката по главата. Дойдоха още шестима, събориха ме на земята. Единият докато си извади белезниците, то бяха шутове, палки по гърба и краката. Сложиха ми белезниците и да сме лежали на асфалта 40-45 минути. Това се случва на магистралата преди Скопие. Интересното беше, че само аз и приятелят ми бяхме задържани с белезници. Момчетата в другите три коли нямаха нищо, даже им позволиха да си закарат колите пред Районното. А нас тримата ни караха с полицейски бус, натъпкани като престъпници" (4:00 минута) 

"Приятелката ми беше с нас, тя шофираше. Друг от приятелите ми остана с нея в колата, за да не е сама и да не се панира. Той после ми разказа, че полицаите са му набили два шамара, изкарали са го и него от автомобила и го пратиха при нас в полицейския бус. Заключиха ни албански полицаи, не бяха македонски. Като си говорихме с полицаите в РПУ-то, имаше един от тези, които ни задържа, и му каза на моя приятел "Не вървеше твоите двама приятели да ги задържим, а ти да останеш в колата". С извинение е педе*асткo те да са заключени, а ти да стоиш в автомобила. На приятелката ми не са посягали, тя продължи с колата след нас. Не се изплаши, тя е над нещата. Дори й беше смешно в началото, но после малко спече, когато видя, че са сериозни нещата" (5:10 минута)

"Целият ни автомобил беше претърсен, пуснали са и кучета" (6:20 минута)

"И полицаите не знаеха защо сме задържани. Жандармерията им ни кара в РПУ в Скопие, началникът там ги пита "Ама защо ги карате тук? Аз нищо не мога да им направя". Бяхме 10 човека на едно място затворени, другите 9 бяха на друго място. В нашето РПУ условията бяха ужасни. Часове наред ни държаха без вода и храна. Ужасно беше" (6:30 минута)

"Дори на адвокати нямахме право. Бяха ни взели телефоните и документите. С 300 мъки се докопах до едно телефонно обаждане и позвъних на Тити Папазов. Искам да му благодаря публично, беше доста късно вечерта, отзова се, каза, че ще се свърже в консулството в Северна Македония. Той задвижи нещата по освобождаването ни" (8:33 минута)

Коментарът на Вангелов за скандала с Тити Папазов, който се разрази заради старо негово гостуване при Йонислав Йотов-Тото (10:10 минута)

Още за ужасните условия в Районното в Скопие, където задържаха левскарите - "Все едно си куче, захвърлено в нищото" (11:00 минута)

"Aз постадах най-много. Явно полицаите се уплашиха като видяха какъв голям човек слиза от колата. Сигурно помислиха, че съм хулиган и ще ги бия. Стисках зъби и се молих да спрат" (11:20 минута)

"18 часа бяхме в ареста. Всички ни осъдиха за неподчинение на полицейска заповед и по 300 евро парична глоба. Благодаря на феновете на Левски, които светкавично бързо събраха сумата" (12:37 минута)

"По-добре, че забраниха гостуващи фенове за реванша днес, защото щеше да има смъртни случаи! Дано не се стига дотам" (16:15 минута)

"Шкупи не е точно македонски отбор. Обясниха ни, че това са албанци, шиптъри, още по-зле от македонците. Тези хора като нация нямат страх, албанците са луд народ" (17:00 минута)

"Това, че ходя в сектор "Б", не означава, че съм хулиган. Всичките ми приятели са там. Познавам много момчета от "София-Запад" (17:45 минута)

"Защитавам Наско Сираков, гадно ми е, че има разделение" (18:30 минута)

"Да, бях в националния отбор по баскетбол. Силно се надявам пак да играя за България. Никога не съм отказвал и никога няма да откажа" (19:25 минута)

Как се запалва по баскетбола, тренирал ли е футбол и как протича кариерата му в Италия и Франция? (20:42 минута)

"В Италия играх като италианец, имам италиански паспорт" (22:00 минута)

"Не съм имал проблеми с полицията досега. Никога не съм се бил за момиче. Даже преди седмица с приятелката ми бяхме на рожден ден в една дискотека, където някакви хора се сбиха, а аз ги разтървах. И когато си тръгвах, на шега казах на шефа на охраната "тази вечер си бях на надница, трябва да ми пуснеш нещо". По-добре да не ставам охранител" (23:00 минута)

Разказа какъв бизнес върти успешно (23:50 минута)

"Приятели сме с Везенков, бяхме и съотборници, включително и в мъжкия национален отбор. Нямам никакви съмнения в Сашо, той се е доказал, че в Европа е много класи над другите. Ще го покаже и в НБА. Дори за секунда не съм се съмнявал в него и качествата му" (25:00 минута)

Защо не играе в елитен клуб в България, а в нискоразреден френски тим? Обяви, че заради това, което казва, може да го упрекнат много хора у нас (26:15 минута)

"С националния отбор победихме Франция (2018 г.). Това не се забравя. А и французите още помнят този мач от световните квалификации в Ботевград" (28:10 минута)

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ

 

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!